Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Δέκα τρόποι για τη φυσική ενίσχυση της libido


Η libido διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν τα επίπεδά της είναι πιο χαμηλά σε κάποιους ανθρώπους, αυτό δεν συνιστά απαραίτητα πρόβλημα. Εάν όμως ένα άτομο επιθυμεί να ενισχύσει τη libido του, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να το πετύχει:

1. Η διαχείριση του άγχους
Τα υψηλά επίπεδα άγχους αναστέλλουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και τη libido και στα δύο φύλα. Το άγχος μπορεί να σχετίζεται με το στρες της καθημερινότητας, αλλά και συγκεκριμένα με τη σεξουαλική πράξη.

Συνήθως τα άτομα με βαρύ εργασιακό πρόγραμμα, πολλές ευθύνες και άλλους, καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Μια μελέτη του 2017, μάλιστα, βρήκε ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη libido και να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία. Για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους είναι απαραίτητη η πρακτική μιας υγιούς ρουτίνας ύπνου, η ενασχόληση με ένα αγαπημένο χόμπι, η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η βελτίωση των εργασιακών και διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό θεραπευτή.

2. Η βελτίωση της ποιότητας της σχέσης με τον/τη σύντροφο
Πολλά άτομα βιώνουν μια μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας κάποιες στιγμές στη σχέση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στις μακροχρόνιες σχέσεις είτε όταν ο ένας σύντροφος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι της σωματικής οικειότητας.

Η επικέντρωση στη βελτίωση της σχέσης μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική ορμή και των δύο συντρόφων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την οργάνωση κοινών δραστηριοτήτων, την πρακτική εξάσκηση της ανοιχτής επικοινωνίας, τον σχεδιασμό ρομαντικών ραντεβού, καθώς και με το να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλο.

3. Η επικέντρωση στα προκαταρκτικά
Η καλύτερη σεξουαλική εμπειρία μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική επιθυμία του ατόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις η σεξουαλική εμπειρία μπορεί να βελτιωθεί με περισσότερο άγγιγμα, με φιλιά, με τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών ή βοηθημάτων καθώς και με το στοματικό σεξ. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα προκαταρκτικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πλειονότητα των γυναικών.

4. Ο καλός ύπνος
Ο καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη γενική διάθεση του ατόμου, καθώς και τα επίπεδα ενέργειας. Υπάρχουν παράλληλα κάποια ερευνητικά δεδομένα που συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με τη libido. Μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ είχαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία την επόμενη ημέρα.

5. Η υιοθέτηση μιας θρεπτικής διατροφής
Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική ορμή προάγοντας την καλή υγεία της καρδιάς και την καλή κυκλοφορία του αίματος. Καλό είναι επίσης να αφαιρεθούν από το διατροφικό πλάνο τροφές που μειώνουν τη libido.

Μια διατροφή λοιπόν πλούσια σε λαχανικά και άλιπες πρωτεΐνες και φτωχή σε ζάχαρη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τη libido.

6. Η δοκιμή φυτικών συμπληρωμάτων πάντα με έγκριση ιατρού
Υπάρχουν περιορισμένα ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των φυτικών συμπληρωμάτων στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες. Κάποια άτομα όμως θεωρούν ότι επωφελούνται από την πρόσληψή τους. Μια ανασκόπηση του 2015 αποκαλύπτει ότι τα περιορισμένα σχετικά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία είναι η μάκα, το τζίνσενγκ, το τριβόλι και το γκίνγκο.

Τα άτομα πρέπει να αναζητούν την έγκριση του ιατρού τους πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φυτικού σκευάσματος, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται, όπως τα φάρμακα, από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα η ποιότητα, η καθαρότητα και ασφάλειά τους να μην είναι τεκμηριωμένες.

8. Η τακτική άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τη libido με διάφορους τρόπους. Μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι η τακτική φασική άσκηση βοήθησε άνδρες που λάμβαναν θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων να διαχειριστούν ζητήματα όπως η εικόνα σώματος, η μειωμένη libido και τα προβλήματα στη σχέση.

Μια ανασκόπηση του 2010 βρήκε ότι η άσκηση βοήθησε επίσης διαβητικές γυναίκες να διαχειριστούν τα συμπτώματα του διαβήτη.

7. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους
Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν το υπερβολικό σωματικό βάρος με τη μειωμένη σεξουαλική ορμή. Η σύνδεση αυτή εξηγείται κυρίως μέσω ορμονικών παραγόντων, όπως είναι η μείωση των επίπεδων τεστοστερόνης. Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να έχει επίσης ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση που σχετίζεται με την εικόνα σώματος.

9. Η επίσκεψη σε θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών
Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται τόσο από ψυχολογικούς όσο και από σωματικούς παράγοντες. Η θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών είναι μια στρατηγική για την ενίσχυση της μειωμένης libido που μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναθεωρήσει τις αρνητικές πεποιθήσεις του σχετικά με το σεξ και την αυτοεκτίμηση καθώς και να διαχειριστεί το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει μέσω της συμβουλευτικής ζεύγους τους δύο συντρόφους να διαχειριστούν από κοινού τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία.

10. Η διακοπή του καπνίσματος
Το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ατόμου. Η καλή καρδιαγγειακή υγεία, όμως, συνδέεται άμεσα με την καλή σεξουαλική λειτουργία. Οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα παρατηρούν ότι τόσο τα επίπεδα ενέργειας που έχουν όσο και η σεξουαλική τους ορμή αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή η μειωμένη libido ή ακόμα και μια ξαφνική αλλαγή στη σεξουαλική ορμή του ατόμου μπορεί να είναι σημάδι κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας, είναι σημαντικό τα άτομα να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν προσπαθήσουν να ενισχύσουν ακόμα και με φυσικό τρόπο τη libido τους.

 
govastileto.gr