MY KTEO

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Μίλτος Χατζηγιαννάκης στην politic.gr: «Ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε επιχειρηματίες της ενέργειας»


«Όποια στιγμή και αν επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας», διατρανώνει, με συνέντευξή του στο www.politic.gr, o Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Ο βουλευτής Εύβοιας κι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει το κόμμα του τη μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα που έχει την πολιτική εντιμότητα να κάνει δημόσια την αυτοκριτική της, να αναγνωρίσει λάθη και αστοχίες που έγιναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Χατζηγιαννάκης καταλογίζει στην κυβέρνηση μακαριότητα κι ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης και στήριξης της κοινωνίας, ενώ σε σχέση με τη ΔΕΗ υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας χρησιμοποιώντας την περιουσία του ελληνικού λαού, με σχέδιο όχι να μετατραπεί η ΔΕΗ σε στρατηγικό πυλώνα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά σε μία ιδιωτική εταιρεία με μόνο κριτήριο το κέρδος.
 
Αναφορικώς, εξάλλου, με την κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια δύο περίπου μήνες μετά από την καταστροφική πυρκαγιά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο της ερημοποίησης, καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν σοβαρό θέμα επιβίωσης και η κυβέρνηση περιορίζεται στην καταβολή των προβλεπόμενων από το νόμο για τέτοιες περιπτώσεις αποζημιώσεων κι ακόμα κι αυτό με καθυστέρηση.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Χατζηγιαννάκη:

Αμφισβητείτε πως η εκχώρηση της ΔΕΗ στους ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως μέσω περισσότερων επενδύσεων στις ΑΠΕ; Έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις παραμένοντας δημόσια επιχείρηση;

Να ξεκινήσουμε από τα στοιχειώδη: Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη για κάθε πολίτη της χώρας. Σε όσες χώρες η ενέργεια πέρασε σε χέρια ιδιωτών, το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της τιμής για τους καταναλωτές, γι’ αυτό και η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται πλέον πουθενά στην Ευρώπη.
 
Στην Ελλάδα πάλι, την ώρα που το ενεργειακό κόστος παγκοσμίωςέχει ανέβει κατακόρυφα και περιμένουμε όλοι ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκχωρεί δωρεάν τον έλεγχο της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τρόπο πρωτοφανή και επικίνδυνο για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Φαίνεται δυστυχώς ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας χρησιμοποιώντας την περιουσία του ελληνικού λαού, με σχέδιο όχι να μετατραπεί η ΔΕΗ σε στρατηγικό πυλώνα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά σε μία ιδιωτική εταιρεία με μόνο κριτήριο το κέρδος.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ υπό δημόσιο μάνατζμεντ, η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει λειτουργικά κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας, συνεπώς το ζήτημα δεν είναι η οικονομική δυνατότητα αλλά η πολιτική βούληση. Η ΔΕΗ είναι μια κρίσιμη επιχείρηση και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και η εκποίησή της από την κυβέρνηση αποτελεί οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένας πόλεμος αριθμών για το αν η χώρα μας είναι από τους πρωταθλητές ακρίβειας στην Ευρώπη ή όχι. Μήπως υψώνετε υπερβολικώς τους αντιπολιτευτικούς τόνους για ένα ζήτημα που δεν είναι αποκλειστικώς ελληνικό;

Προφανώς και το ζήτημα της ακρίβειας δεν είναι αποκλειστικά εγχώριο, η μακαριότητα και η ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης και στήριξης της κοινωνίας όμως αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου και παράλληλα προχωρά σε 
αύξηση του κατώτατου μισθού, στη Γαλλία το ίδιο, στη Γερμανία το SPD κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής με σχέδιο την αύξηση του βασικού ημερομίσθιου κατά 24%. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί πως με τη βοήθεια των φιλικών της ΜΜΕ θα εξαπατήσει τους πολίτες, παρουσιάζοντας ένα μεγαλεπήβολο δήθεν σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας το οποίο στην πραγματικότητα δεν αρκεί ούτε για τα βασικά και μοιράζοντας δωρεάν Gb στους νέους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η ΕΕ και επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου, με ένταση των ελέγχων του κράτους προκειμένου να μπει ένα τέλος στη δράση των καρτέλ που ελέγχουν την αγορά. Δεν είναι υπόθεση αντιπολιτευτικών τόνων, η ακρίβεια θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων τους επόμενους μήνες και η κυβέρνηση εμφανίζεται από απρόθυμη ως ανίκανη να τους προστατέψει.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ για κατάργηση των μετακλητών στο Δημόσιο. Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες αυτή τη δέσμευση όταν κι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είδαμε στρατιές μετακλητών, έστω κι αν ήταν μικρότερες από αυτές που βλέπουμε σήμερα;

Θα αντισταθώ στον πειρασμό να σας αναλύσω γιατί η σημερινή εικόνα με τους μετακλητούς της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει καμιά σύγκριση με την εικόνα της περιόδου 2015-2019 και θα απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας: Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα που έχει την πολιτική εντιμότητα να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του, να αναγνωρίσει λάθη και αστοχίες που έγιναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Αλλά και επειδή, ανεξάρτητα από τα λάθη αυτά, πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από το ελαφρυντικό της απειρίας, το δικό μας όραμα για ένα δίκαιο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό στις ανάγκες του πολίτη κράτος δεν περιλαμβάνει τα δικά μας παιδιά, αλλά τον κάθε πολίτη που το συντηρεί με τους φόρους του. Απέναντι στο δήθεν επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη, με τον διπλασιασμό των μετακλητών και των αμοιβών τους και το όργιο των απευθείας αναθέσεων σε υπουργεία και γενικές γραμματείες, εμείς αντιπαραθέτουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων.

Ποια είναι, δύο περίπου μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η κατάσταση στη βόρειο Εύβοια; Πόσες από τις κυβερνητικές υποσχέσεις έχουν υλοποιηθεί; Εκτιμάτε πως θα παράξει αποτελέσματα η ειδική επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο;

Μια γαλλική παροιμία λέει πως ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Δεν αμφισβητώ ότι ο κ. Μπένος έχει τις καλύτερες των προθέσεων για τη Β. Εύβοια, το ζήτημα όμως δεν είναι προσωπικό. Τα πρώτα δείγματα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι από ανεπαρκή, όπως τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, μέχρι εξοργιστικά, όπως το πρόσφατο αλαλούμ με την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ αιολικών πάρκων στους πυρόπληκτους δήμους και την εκ των υστέρων αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος που ζήτησε την προσωρινή αναστολή των αδειών. Το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει αναλάβει –έστω και εντελώς αντιθεσμικά, με μία προφορική εντολή του Κ. Μητσοτάκη- η ειδική επιτροπή θα το δούμε, θα το κρίνουμε και θα κάνουμε τις προτάσεις μας επ’ αυτού όταν παρουσιαστεί. 

Η Β. Εύβοια όμως αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο της ερημοποίησης, καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν σοβαρό θέμα επιβίωσης και η κυβέρνηση περιορίζεται στην καταβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο για τέτοιες περιπτώσεις αποζημιώσεων, ακόμα και αυτό με καθυστέρηση. Ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε από πολύ νωρίς προτάσεις, τόσο για τη θέσπιση του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όσο καιρό χρειαστεί, όσο και για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος μέσω του παλιού ΟΕΚ. Η κυβέρνηση προτίμησε να αγνοήσει αυτές τις προτάσεις και σχεδιάζει θεωρητικά το μέλλον του τόπου την ίδια στιγμή που με απόφαση του υπουργείου Παιδείας κλείνουν σχολεία στα πυρόπληκτα χωριά.

Ολοένα και φουντώνουν οι φήμες πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές την προσεχή άνοιξη. Φοβάστε πως λόγω του συνεδρίου σας που συνεχώς τελεί υπό αναβολή λόγω της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα βρίσκεται σε ένα κλίμα εσωστρέφειας με τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

Η πανδημία αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία ναδιευρυνθεί και να μετασχηματιστεί, τόσο μέσω του συνεδρίου του, όσο και κυρίως μέσω της διάδρασης και της επικοινωνίας του με τους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί το ζήτημα της πραγματοποίησης του συνεδρίου, συνεχίζει όμως να πρόκειται για μια απόφαση που πρέπει να σταθμιστεί με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτός εξάλλου είναι ένας παράγοντας που οφείλει να λάβει υπόψη του και ο πρωθυπουργός, εάν και εφόσον σχεδιάζει απόδραση από τις ευθύνες του μέσω πρόωρων εκλογών.

Ενδεικτικό της κατάστασης σήμερα είναι ότι η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις βρίσκονται και πάλι στο «κόκκινο» και μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμών, τη στιγμή που ο νέος Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν τίθεται θέμα μέτρων και ότι η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ήταν προληπτική.

Δυστυχώς οι επικοινωνιακές φανφάρες δεν έχουν σταματημό και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να επιδίδεται σε αποτυχημένες εκτιμήσεις και σε περιττές δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Πέρσι τέτοιο καιρό, με λιγοστά κρούσματα και κάτω από 500 θανάτους, αντί η κυβέρνηση να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών, διέρρεε σενάρια για κάλπες. Τώρα που η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε κρούσματα και χιλιάδες θανάτους, το ζήτημα των εκλογών βρίσκεται συνέχεια ψηλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, σίγουρα όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Εμείς δηλώνουμε πως, όποια στιγμή και εάν επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την κοινωνική συνοχή, να μετριάσουμε το εύρος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά και να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα δημοκρατικό δρόμο προόδου.


Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη