MY KTEO

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Φορολογική ενημερότητα: Ανατροπές από το 2022 – Τι αλλάζει


Στη ριζική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την έκδοση και χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας προτίθεται να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να αναμορφώσει πεπαλαιωμένες διατάξεις που θέτουν προσκόμματά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς να προσδίδουν κανένα όφελος στο Δημόσιο.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας χθες στο Thessaloniki Summit 2021 προανήγγειλε πως σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα, ώστε να ληφθούν μηνύματα από την αγορά για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Σκοπός της ΑΑΔΕ, όπως είπε, είναι ως το τέλος Ιανουαρίου να έχει καταλήξει στις αλλαγές που πρέπει να φέρει για να βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο της φορολογικής ενημερότητας.

Σήμερα το πλαίσιο για το αποδεικτικό ενημερότητας και τη βεβαίωση οφειλής διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 12 του Νόμου 4174/2013. 

Αυτές προβλέπουν τα εξής:
  1. Ο φορολογούμενος δύναται να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών που ρητά ορίζονται.
  2. Η φορολογική διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει οφειλές από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών.
  3. Η φορολογική διοίκηση δύναται να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα.
  4. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.
  5. Οι πράξεις και συναλλαγές για τις οποίες προσκομίζεται αποδεικτικό ενημερότητας, οι προϋποθέσεις χορήγησής του, οι τυχόν εξαιρέσεις από την υποχρέωση προσκόμισής του, οι οφειλές που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγησή του, οι φορολογικές δηλώσεις που απαιτείται να έχουν υποβληθεί για την έκδοση του αποδεικτικού, ο τύπος του, το περιεχόμενο, η διάρκεια ισχύος, τα ποσοστά παρακράτησης, τα τυχόν άλλα πρόσωπα τα οποία δύνανται να ζητούν και να λαμβάνουν το αποδεικτικό, τα όργανα έκδοσής του και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής ορίζονται με απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
  6. Αν ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του, ούτε συντρέχουν οι προϋποθέσεις συμψηφισμού, εκδίδεται από την αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσία, βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο, η οποία κατατίθεται αντί του αποδεικτικού ενημερότητας στην υπηρεσία ή τον οργανισμό πληρωμής ή κατατίθεται για τη μεταβίβαση ακινήτου. Με βάση τη βεβαίωση αυτή αποδίδεται το προς είσπραξη ποσό ή το προϊόν του τιμήματος και μέχρι του ύψους της οφειλής, στην εκδούσα τη βεβαίωση υπηρεσία.
  7. Οι προϋποθέσεις χορήγησης βεβαίωσης οφειλής, οι οφειλές που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγησή της, τα όργανα έκδοσης, ο τύπος, το περιεχόμενο, η διάρκεια ισχύος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής ορίζονται με απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
  8. Σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, μπορεί με γραπτή συναίνεση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ να μην χορηγηθεί αποδεικτικό ενημερότητας, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού.
Ερωτήσεις – Απαντήσεις
Παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας,

Μπορώ να λάβω αποδεικτικό ενημερότητας από το TAXISnet εάν η μόνη μου εκκρεμότητα είναι ότι έχω ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρού ποσού;
Εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σας (βεβαιωμένες στον Α.Φ.Μ. σας καθώς και οφειλές για τις οποίες έχετε ευθύνη για την καταβολή τους) δεν υπερβαίνουν τα τριάντα ευρώ και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης (έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορείτε να λάβετε αποδεικτικό ενημερότητας για:
  • Κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.
  • Είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου τομέα πλην Κεντρικής Διοίκησης.
  • Μεταβίβαση ακινήτου.
Μπορώ να λάβω αποδεικτικό ενημερότητας από το TAXISnet εάν η μόνη μου εκκρεμότητα είναι ότι έχω ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές (άνω των τριάντα ευρώ) και η ρύθμισή μου είναι ενήμερη;
Εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, μπορείτε να λάβετε αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά, μόνο για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου. Για τις λοιπές αιτίες έκδοσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ΔΟΥ.

Μπορώ να λάβω αποδεικτικό ενημερότητας από το TAXISnet εάν η μόνη μου εκκρεμότητα είναι ότι έχω μη ληξιπρόθεσμες οφειλές;
Εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, μπορείτε να λάβετε αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά, για:
  • Κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.
  • Είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου τομέα πλην Κεντρικής Διοίκησης.
  • Μεταβίβαση ακινήτου στην περίπτωση που οι συνολικές μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σας είναι έως και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και εφόσον δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου για εσάς ή και για το νομικό πρόσωπο για οφειλές του οποίου έχετε ευθύνη καταβολής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Newsbomb.gr