MY KTEO

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

3 συμπτώματα ότι κινδυνεύετε από εργασιακή εξουθένωση


Αν όταν πάτε στην δουλειά σας αισθάνεστε πως πλέον έχετε ξεπεράσει τον εαυτό και την δημιουργικότητά σας και βρίσκεστε εκεί με το ζόρι αποκλειστικά για λόγους επιβίωσης, θεωρήστε το ως ένα σοβαρό καμπανάκι.

Aν μετά τη δουλειά, νιώθετε τόση εξάντληση που αδυνατείτε να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, τότε είναι αρκετά πιθανόν να βρίσκεστε στο κατώφλι της εργασιακής εξουθένωσης.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο με το οποίο ασχολήθηκε πρώτος ο  ψυχολόγος Herbert Freudenberger το 1974 και έκτοτε οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι που σήμερα. Ονομάζεται «Burn Out» και θεωρείται επίσημα πλέον ψυχική διαταραχή η οποία μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας οι οποίοι πραγματικά “καίγονται” από την ίδια τους τη δουλειά.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο εγχειρίδιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν το σύνδρομο του burnout αν εντοπίσουν τα ακόλουθα τρία συμπτώματα:

1. Αν ο ασθενής αισθάνεται εξόντωση και εξάντληση ενώ δεν διαθέτει ενέργεια όχι μόνο για να εργαστεί αλλά και για να κάνει οτιδήποτε άλλο μετά τη δουλειά του. Τα άτομα που έχουν υποστεί «Βurn Out» θα σας φανεί περίεργο, αλλά δεν αντέχουν ούτε να κάνουν κάτι για να διασκεδάσουν. Δεν έχουν τις ψυχικές ούτε τις σωματικές δυνάμεις.

2. Το άτομο έχει αυξημένη πνευματική αποστασιοποίηση από τη δουλειά του και βιώνει συναισθήματα αρνητισμού και κυνισμού σχετικά με το επάγγελμά του. Δηλαδή, απαξιώνει πλέον την εργασία του, τον εαυτό του και το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του αφού δεν τον ενδιαφέρει ουσιαστικά πλέον το αντικείμενο-αιτία της πάθησής του.

3.Διαπιστώνεται μειωμένη εργασιακή αποτελεσματικότητα ή απόδοση. Ως φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της κούρασης και της ταυτόχρονης απαξίωσης, η απόδοση του εργαζομένου μειώνεται δραματικά, αφού ούτε το σώμα του αλλά ούτε και το μυαλό του δεν τον βοηθούν να ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες της δουλειάς του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr