MY KTEO

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Συντάξεις: Αυξήσεις για 9 στους 10 εργαζόμενους συνταξιούχους


Ξεκίνησε η εφαρμογή της μείωσης της «ποινής» από το 60% στο 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Πιο αναλυτικά, με την ενεργοποίηση του λογισμικού που ενσωματώνει τον νέο τρόπο υπολογισμού, είδαν αυξήσεις στις συντάξεις του Νοεμβρίου 80%-90% των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιπο θα δουν σταδιακά αυξήσεις στις συντάξεις ως απόρροια της μείωσης της ποινής.

Η ευνοϊκότερη διάταξη εφαρμοζόταν από την άνοιξη στους απασχολούμενους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

Το «ποινολόγιο» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους μέχρι και το 2020, προέβλεπε περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%, ωστόσο εδώ και μια διετία ισχύει το «ψαλίδι» κατά 30%. Υπάρχουν, βέβαια και συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, που δεν εμπίπτουν στο σχετικό «ποινολόγιο». Μεταξύ άλλων, υπό εξαίρεση τελούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (αγρότες), με την προϋπόθεση ότι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή τους.

Ποιους αφορά η μείωση της ποινής
  • Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους.
  • Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2/2020 και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2/2020.
  • Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2/2020 και είχαν αναλάβει εργασία από τις 28/2/2020.
Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγονται δύο υποκατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων:
Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν ή ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τον Μάιο του 2016 και συνεπώς υπόκεινται στη μείωση 60% του νόμου Κατρούγκαλου. Για αυτούς η νέα μειωμένη περικοπή εφαρμόζεται από 28 Φεβρουαρίου 2020, εφόσον συνέχισαν να εργάζονται κατά την ημερομηνία αυτή.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας μέχρι σήμερα το ισχύον καθεστώς. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν υπόκεινται σε περικοπές έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εξαιρούνται είναι οι ακόλουθες:
Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα που δεν υπάγεται στον Φορέα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι στην Επικράτεια, αλλά και σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε Όργανα και Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (πχ αγρότες), εφόσον ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του.

Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Οι συνταξιούχοι με βάση το ν. 612/1977 (Ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ).

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως να είχαν το λιγότερο πέντε έτη συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, πριν από την απόλυση. Εξαιρούνται επίσης και οι στρατιωτικοί.

Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Οι δικαιούχοι σύνταξης, λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , καθώς και λογοτέχνες και καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.


Newmoney.gr