MY KTEO

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Bιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Τεχνικές ενεργητικής ακρόασης & μάθησης: μία καλύτερη προσέγγιση του μαθητή στο σχολείο και στην τάξη»


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, μέσω του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Νεκτάριου Καντανολέων, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Εύβοιας, διοργάνωσαν πιλοτικό βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Τεχνικές ενεργητικής ακρόασης & μάθησης: μία καλύτερη προσέγγιση του μαθητή στο σχολείο και στην τάξη». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 5:30 έως 20:30, στο 2ο γυμνάσιο Χαλκίδας.

Στο σεμινάριο έγινε αναφορά στις τεχνικές ενεργητικής ακρόασης και στους τρόπους επικοινωνίας που προάγουν ή, αντίθετα, δυσχεραίνουν την επικοινωνιακή σχέση ενηλίκων-ανηλίκων, εκπαιδευτικών-μαθητών. Έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν και να επεξεργαστούν σκέψεις και προβληματισμούς σε θέματα παιδαγωγικής προσέγγισης των εφήβων μαθητών και βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ τους. Τέλος, προτάθηκαν βιωματικές τεχνικές που διευκολύνουν τον εκπαιδευτικό να κατευθύνει τους μαθητές να θεωρήσουν τη μάθηση δική τους υπόθεση, συμμετέχοντας μ’ αυτό τον τρόπο στη διαδικασία της ανάπτυξης και της αυτενέργειας τους.

Συμμετείχαν 17 καθηγητές από τα εξής σχολεία: 1ο, 2ο, 3ο,6ο γυμνάσια Χαλκίδας, τα γυμνάσια Ψαχνών, Ερέτριας και Λ. Αιδηψού, καθώς και από τα 2ο, 4ο λύκεια Χαλκίδας και λύκειο Ερέτριας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτέλεσε συνέχεια ενός προηγούμενου κύκλου εκπαίδευσης των καθηγητών πάνω στο υλικό πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Λέσβου «Θυμός-Βία-Συγχώρεση».