MY KTEO

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Νοσοκομεία: Τι ισχύει με τους συνοδούς των ασθενών – Οι αλλαγές που έχει φέρει ο κορονοϊός

 


Περιορισμούς και αλλαγές στα επισκεπτήρια των ασθενών στα νοσοκομεία αλλά επίσης και στις υποχρεώσεις των ατόμων που συνοδεύουν τους νοσηλευόμενους έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού, η οποία παραμένει σε έξαρση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται σε περιπτώσεις νοσηλείας οι ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία, έχουν δικαίωμα ενός μόνο συνοδού που δηλώνεται εξ αρχής ενώ πλέον δεν πραγματοποιούνται επισκεπτήρια όπως στο παρελθόν από περισσότερα άτομα.

 

Όπως εξηγεί  ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μαζί με το εισιτήριο που υπογράφεται για την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο δίνεται στον νοσηλευόμενο ή στο άτομο το οποίο τον συνοδεύει ένα ειδικό έντυπο. Στο εν λόγω έντυπο, που εν συνεχεία υπογράφεται από τον διευθυντή γιατρό αλλά και από την προϊσταμένη της κλινικής, δηλώνεται ο συνοδός ο οποίος μπορεί να είναι μόνο ένας.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους και τι για τους ανεμβολίαστους συνοδούς

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο σε περίπτωση που ο συνοδός του ασθενούς, που νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο, είναι εμβολιασμένος ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική η διεξαγωγή rapid test.

 

«Εάν όμως είναι ανεμβολίαστος», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «για να εισέλθει στο δωμάτιο του ασθενούς ως συνοδός πρέπει να διαθέτει αρνητικό rapid test 48 ωρών. Σε περίπτωση δε που η νοσηλεία του ασθενούς διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες ο συνοδός οφείλει να υποβάλλεται σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού κάθε δύο 24ωρα».

 

Rapid test

Σημειώνεται πως στα ιδιωτικά νοσοκομεία ακολουθείται το πρωτόκολλο το οποίο αποφασίζει η διοίκηση του κάθε θεραπευτηρίου.

 

Τι ισχύει για τις νοσηλείες παιδιών και τους συνοδούς τους

Ακόμη και στις περιπτώσεις νοσηλείας παιδιών ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο δηλαδή κατά την έκδοση του εισιτηρίου εισαγωγής στο νοσοκομείο δηλώνεται σε ειδικό έντυπο ο γονέας ή το οικείο άτομο το οποίο θα μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο του ανηλίκου ως συνοδός.

 

Αναλόγως με το εάν αυτό το άτομο είναι εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού ή όχι είτε οφείλει να δείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή σε περίπτωση νόσησης το πιστοποιητικό νόσησης) είτε αντίστοιχα το αρνητικό τεστ.

 

Παιδί σε νοσοκομείο

Τι ισχύει με τους ασθενείς

Πριν τη νοσηλεία του και πριν την έκδοση του εισιτηρίου του ο κάθε ασθενής περνά αρχικά από τα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου.

 

Εκεί, όπως δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος ο ασθενής υποβάλλεται πριν εισαχθεί στην κλινική σε τεστ κορονοϊού ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως δεν φέρει τον ιό και να μπορεί να νοσηλευτεί σε δωμάτιο με άλλα άτομα.

 

Σε περίπτωση που ο ασθενής βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και κριθεί αναγκαία η νοσηλεία του δεν μπορεί να έχει συνοδό καθώς νοσηλεύεται σε ειδική κλινική.

 

«Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στα νοσοκομεία από τους συνοδούς»

Ο Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στο Newsbeast υπογραμμίζει πως στα νοσοκομεία έχει παρατηρηθεί «μεγάλη διασπορά του κορονοϊού από τους συνοδούς» εξηγώντας πως αυτό έγκειται στην έλλειψη φύλαξης αλλά και στο ελλιπέστατο προσωπικό.

 

«Τα άτομα πλέον είναι λίγα και έτσι δεν προλαβαίνουν να κάνουν δυστυχώς ορισμένες φορές επαρκώς τους ελέγχους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ενώ συμπληρώνει πως «και τα γρήγορα τεστ αντιγόνου τα οποία δίνουν άμεσα αποτελέσματα στη διάγνωση της μόλυνσης από κορονοϊό έχουν και αυτά ποσοστό λάθους που μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 50% κυρίως σε περιπτώσεις που το ιικό φορτίο δεν είναι υψηλό».