MY KTEO

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Αναποτελεσματικοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις πολιτών


Οι γιορτές πλησιάζουν, όμως η μεταδοτικότητα του κορονοϊού κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να επανέρχονται σε μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων πολιτών.

Κι όλα αυτά, όταν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), επισημαίνει ότι τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι αναποτελεσματικοί όσον αφορά τη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού, των νοσηλειών και των θανάτων. 

Δεδομένου ότι στην Ε.Ε., ο ενήλικος πληθυσμός είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό 76,6%, η επιβολή μέτρων που εστιάζουν στον περιορισμό των διασυνοριακών μετακινήσεων δεν θα προσφέρει κανένα όφελος στη δημόσια υγεία ενώ ταυτόχρονα θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία σε τοπικό επίπεδο και την ήδη επιβαρυμένη τουριστική βιομηχανία.

Συγκεκριμένοι φορείς του Τουρισμού, μεταξύ των οποίων και η ECTAA, που εκπροσωπεί περίπου 70.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών στην Ευρώπη, εξέδωσαν σήμερα μία ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνουν εκ νέου την ανάγκη για υιοθέτηση κοινών πρακτικών εντός της Ε.Ε. με βάση τα εξής:
- Μετακίνηση με βάση τον ατομικό κίνδυνο και όχι σε επίπεδο χωρών.
- Υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής όσον αφορά την καταλληλόλητα των εμβολίων, αλλά και τους προτεινόμενους χρόνους των αναμνηστικών δόσεων που επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
- Επικαιροποίηση και ευθυγράμμιση των ταξιδιωτικών απαιτήσεων και περιορισμών, ειδικά όσον αφορά τους αναγνωρισμένους τύπους εμβολίων, τη διάρκεια ισχύος των τεστ και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, την αποδοχή των τεστ αντιγόνου κλπ.


HuffingtonPost.gr