MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Ηλεκτρονικά βιβλία: Υποχρεωτικά, αλλά χωρίς πρόστιμα έως τέλος του έτους


Τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια, καθώς από χθες μπήκαν στη ζωή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών τα ηλεκτρονικά βιβλία. Έπειτα από πολλές παρατάσεις την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε η έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.  

Οι επαγγελματίες που έχουν τζίρο έως 50.000 ευρώ τον χρόνο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «timologio» που δημιούργησε και προσφέρει δωρεάν η ΑΑΔΕ. Η τελευταία έχει ήδη στείλει επιστολή στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μέσα από το timologio (timologio.aade.gov.gr) μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει μέσω παρόχου να διαβιβάζουν τα παραστατικά στην ΑΑΔΕ. 

Ειδικότερα:

• Στην πλατφόρμα myDΑΤΑ διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.

• Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31η Μαρτίου 2022.

• Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.

• Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση ειδικής φόρμας καταχώρισης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, για τους υπόχρεους που: α) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή β) εκδίδουν έως και πενήντα τιμολόγια πώλησης ετησίως.

• Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ