MY KTEO

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Στο δόκανο της εφορίας συντάξεις και αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού

Πέντε χρόνια μετά το  2016 που οι χώρες του ΟΟΣΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους στο παγκόσμιο κυνήγι για το «μαύρο χρήμα»,  ο φοροελεγκτικός μηχανισμός  της χώρας φτάνει πλέον στο σημείο να εντοπίζει από μόνος του
σε ποιες χώρες κρύβονταν εισοδήματα Ελλήνων το 2015, αλλά και να τα φορολογήσει ως τον Δεκέμβριο πριν παραγραφεί το δικαίωμα του για να ασκήσει έλεγχο στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Μιλώντας στo «Thessaloniki Summit», ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι αξιοποιούνται και ελέγχονται οι λίστες με τα στοιχεία που ανταλλάσσουν αυτομάτως μεταξύ τους πλέον κάθε χρόνο δεκάδες χώρες,   στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

«Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος έχουμε εντοπίσει φορολογούμενους οι οποίοι είχαν εισοδήματα ή συντάξεις αλλά δεν τα είχαν δηλώσει» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Τι θα κάνει τώρα η ΑΑΔΕ;
Με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, θα εκδώσει εκκαθαριστικά και θα επιβάλει φόρο για τα κρυφά εισοδήματα του 2015 που δηλώθηκαν το 2016. Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να τα αμφισβητήσει ή να καταθέσει στοιχεία  που μειώνουν το φόρο που κανονικά καλείται να πληρώσει.

Το «προφίλ» όσων θα λάβουν την απανταχούσα τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες πριν παραγραφούν οι δηλώσεις του 2016 για τα εισοδήματα του 2015 είναι κυρίως συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις εξωτερικού και δεν δήλωσαν τις αποδοχές τους. Χώρες όπως Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία κλπ έχουν αποστείλει  κατάλογο των συντάξεων ή και άλλων παροχών που κατέβαλαν σε κατοίκους Ελλάδος για το 2015. Πλέον γίνεται μαζικά η διασταύρωση με τα εισοδήματα από δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι ο έλεγχος αφορούσε προς το παρόν μόνο χώρες της ΕΕ. Στόχος φέτος είναι να ελεγχθούν και συντάξεις που λαμβάνουν πχ από τις ΗΠΑ αλλά δεν τις δηλώσουν στην Ελλάδα χιλιάδες ακόμη συνταξιούχοι.

Όσοι δεν είχαν υποβάλει καν δήλωση, μόλις ενημερωθούν ότι αναρτήθηκε Δήλωση Ε1 από την ΑΑΔΕ στο MyTaxisnet θα πρέπει να υποβάλουν κανονική  εκπρόθεσμη δήλωση για να περιλάβουν όσα είχαν παραλείψει. Έχουν έτσι τη ευκαιρία να αναθεωρήσουν την στάση τους και να μειώσουν τους φόρους.

Ειδάλλως θα ειδοποιηθούν με email ή στη θυρίδα τους στο taxisnet με προσωπικό μήνυμα, ότι χρεώθηκαν  το εκκαθαριστικό όπως έχει αυτό εκδοθεί από την ΑΑΔΕ.



newmoney.gr