MY KTEO

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου: Παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ό,τι αγαπάμε, ό,τι πονάμε, ό,τι μας κάνει να υπάρχουμε

Φτάνοντας στο πέρας της Αντιπυρικής περιόδου 2021 θέλουμε να περιγράψουμε τις εμπειρίες και τα διδάγματα που πήραμε μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε ανεπανόρθωτα τη Βόρεια Εύβοιακαι να εκφράσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες που βοήθησαν εκείνες τις τραγικές ημέρες.

Το χρονικό της καταστροφής ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου. Τότε λάβαμε από τον ασύρματο σήμα για μεγάλη φωτιά εν υπαίθρω κοντά στον οικισμό Δάφνη. Μισή ώρα νωρίτερα επιχειρούσαμε στη θέση «Γηραλέξη» Προκοπίου και καταφέρναμε να αποσοβήσουμε άλλη μια ενδεχόμενη καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή. Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε και κατέστρεψε ουσιαστικά τη Βόρεια Εύβοια κράτησε σχεδόν 7 ημερονύκτια. Οι ημέρες αυτές ήταν για εμάς πρωτόγνωρες, γεμάτες από έντονα συναισθήματα και μεγάλη κούραση. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνθήκες και καταστάσεις που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις μας. Πραγματικά βιώσαμε έναν ασύμμετρο πόλεμο.

«Είστε μόνοι» μας είπαν, «σώστε ό,τι μπορείτε». Όμως καμιά στιγμή δε νιώσαμε μόνοι, γιατί ποτέ δεν ήμαστε μόνοι. Από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισαν να καταφθάνουν από παντού εθελοντές κάθε ηλικίας που μας έλεγαν «είδαμε την κατάσταση και ήρθαμε να βοηθήσουμε». Μαθητές, φοιτητές, ηθοποιοί, αθλητές. Όλοι τους προσέφεραν τη βοήθειά τους. Πλήθος ανθρώπων έφταναν στο κέντρο εθελοντών στο Μουσείο Δάσους Προκοπίου τα ξημερώματα μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και μας ζητούσαν απλώς λίγη τροφή και νερό καθώς και μία γωνίτσα για να κοιμηθούν. Εθελόντριες έκαναν τρεις ώρες ταξίδι τη μέρα για να έρθουν να βοηθήσουν στη ταξινόμηση και διανομή των φαρμάκων και των τροφίμων.

Όσο η πυρκαγιά κατέκαιγε τον τόπο μας, εμείς προσπαθούσαμε να προσφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Δώσαμε τη δική μας μάχη, όπου κληθήκαμε να συνδράμουμε. Είτε αυτή λεγόταν κατάσβεση εστιών στην πρώτη γραμμή, είτε διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που άγρυπνοι για αρκετά μερόνυχτα ξέμεναν από τροφή, νερό και φάρμακα καθώς και για τους πυρόπληκτους κατοίκους των οικισμών της Βόρειας Εύβοιας. Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας από την φιλότιμη προσφορά των συνανθρώπων μας, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Ξηρά τροφή, νερό και φάρμακα κατεύθυναν κυριολεκτικά από παντού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέλη του Συλλόγου και οι νέοι του χωριού μας έδωσαν τον αγώνα τους καλούμενοι να υπερβούν τους εαυτούς τους και τις δυνάμεις τους. Αυτοί οι νέοι παράτησαν τις δουλειές τους, όπου κι αν ήταν αυτές, ήρθαν στον τόπο τους και έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά, ρισκάροντας ακόμα και την ζωή τους.

Για όλες τις στιγμές που ζήσαμε μαζί, λοιπόν, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για όλα όσα κάνατε και για τον αγώνα που δώσατε για τη Βόρεια Εύβοια. Νιώθουμε τιμή που σταθήκαμε πλάι πλάι και ευγνωμοσύνη για την απεριόριστη στήριξή σας.

Παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ό,τι αγαπάμε, ό,τι πονάμε, ό,τι μας κάνει να υπάρχουμε.

Να σας έχει ο Θεός καλά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη

του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων

Δασοπροστασίας και Διάσωσης

Προκοπίου.