MY KTEO

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ζεμπίλης: Η ΟΧΕ για την Β. Εύβοια δεν μπορεί να «σηκώσει» μεγάλα έργα υποδομών


Την ανάγκη να ενταχθούν τα μεγάλα έργα υποδομών της Βόρειας Εύβοιας σε ειδικά τομεακά προγράμματα επεσήμανε με συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.  

«Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (0ΧΕ), που έχει επιλεγεί ως εργαλείο, ασφαλώς είναι χρήσιμη για έναν μακρόπνοο και οραματικό σχεδιασμό, καθώς και για έργα μεσαίας κλίμακας, αποτελώντας ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Ωστόσο, η ΟΧΕ δεν μπορεί να σηκώσει τα μεγάλα έργα υποδομών όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας και οι μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας. «Θα πρέπει, λοιπόν, να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να ενταχθούν σε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα, όπως το ΕΠΟΑΛΑΑ ώστε από εκεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους», συμπλήρωσε.    

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό βέβαια να αναφέρονται στην ΟΧΕ τα μεγάλα αυτά έργα υποδομών, καθώς αυτό σηματοδοτεί την προτεραιοποίηση τους για την ένταξη και υλοποίηση τους σε άλλα προγράμματα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα υπουργεία, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ ιδίως στο Βόρειο Οδικό Άξονα που αποτελεί βασική παράμετρο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Συνεπώς, νομίζω ότι η ΟΧΕ, σε συνδυασμό με τα άλλα τα προγράμματα, μπορεί να δώσει μια καλύτερη προοπτική για την περιοχή». 

Καλούμενος να σχολιάσει την επίσκεψη Τσίπρα στην Εύβοια και την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, ο Βουλευτής Ευβοίας την χαρακτήρισε ανεδαφική. «Με απόλυτη αντικειμενικότητα δεν ισχύουν αυτά που υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή, ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Και απορώ γιατί τα είπε. Είναι πλέον χιλιόμετρα τα κορμοδέματα και ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού τα αντιδιαβρωτικά έργα που εκτελούνται», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Έχει γίνει το 50% των έργων και πιστεύω ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί, όταν σε άλλες περιοχές που κάηκαν το 2018 και το 2019 τα έργα ξεκίνησαν στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα χρόνο μετά την καταστροφή. Και στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε τους 600 περίπου δασεργάτες που δουλεύουν εκεί, γιατί βοηθούν σε καθημερινή βάση», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι αποτελούν έργα μεγάλης κλίμακας, που σημαίνει ότι προϋποθέτουν μελέτες και αδειοδοτήσεις, και θα υλοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. «Έχει δεσμευτεί ποσό ύψους 20 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τις μελέτες, και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν όταν ωριμάσουν οι διαδικασίες», είπε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα πρώτα έργα των επιφανειακών υδάτων είναι ικανά να προστατεύσουν από μία καταστροφική πλημμύρα τον πληθυσμό», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.

Κλείνοντας, ο Θανάσης Ζεμπίλης εξέφρασε την ικανοποίησή του με την έως τώρα προσπάθεια που γίνεται, αναφέροντας ότι έχει δεσμευτεί ποσό της τάξεως των 200 εκατ. Ευρώ για μέτρα στήριξης και αποκατάστασης. «Για παράδειγμα, το ποσό των 70 εκατ. Ευρώ πηγαίνει για την στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών. Και όταν σήμερα έχουμε 7ετή προγράμματα στήριξης, με την προοπτική να γίνουν 15ετές για αυτούς τους εργαζόμενους όπως και για τους μελισσοκόμους, ακούμε τον κ. Τσίπρα να ζητάει 5ετή πρόγραμμα, υστερώντας κατά πολύ από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας.