MY KTEO

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Ζεμπίλης: Σεμνότητα και όχι μεγαλοστομίες πάνω στα καμένα!


Συνέντευξη στο Ράδιο Ιστιαία 100,4 και στο δημοσιογράφο Γιάννη Τσελίκα παραχώρησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας μεταξύ άλλων υπογράμμισε, για πολλοστή φορά, ότι η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια είναι τεράστια και ότι συνεπακόλουθα ανακύπτουν  σε καθημερινή βάση  ζητήματα από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. «Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν ωφελεί να προβαίνουμε διαρκώς σε εξαγγελίες. Ο κόσμος δικαιολογημένα είναι επιφυλακτικός και περιμένει χειροπιαστά αποτελέσματα. Πρέπει, λοιπόν, να επιδείξουμε σεμνότητα. Πολύ δουλειά και λίγα λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μιλάμε πάνω σε στάχτες», συμπλήρωσε. 

Καλούμενος να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ότι η Επιτροπή Ανασυγκρότησης Μπένου στερείται νομιμοποίησης και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, ο Βουλευτής ανέφερε ότι τα αποτελέσματα και τα πορίσματα της Επιτροπής θα περάσουν από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, αντίστοιχα. «Δεν πρέπει να αγνοούμε, άλλωστε, ότι ήδη γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης κατοίκων και φορέων και πραγματοποιείται πλούσιος διάλογος, ενώ αρκετές από τις προτάσεις των κατοίκων και των φορέων υιοθετούνται από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να συντάξουν και να παρουσιάσουν ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, το οποίο καταπιάνεται με όλα τα θέματα. Είναι χαραχτηριστικό ότι στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου πρότεινα και έγινε δεκτό να εκπονηθούν σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στα αστικά δίπολα Λίμνη-Μαντούδι και Αιδηψός-Ιστιαία», ανάφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Ο Μπένος είναι ένας εργάτης. Εργάζεται ακατάπαυστα χωρίς αμοιβή και τίτλους. Η Επιτροπή κάνει εξαιρετική δουλειά, με στόχο να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ας αφήσουμε στην άκρη τα διαδικαστικά ζητήματα και ας επικεντρωθούμε στην ουσία, στο απτό αποτέλεσμα. Προσωπικά θα δεχτώ την κριτική και θα ασκήσω και ο ίδιος αυστηρότερη κριτική εφόσον δεν έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Όχι όμως να κάνουμε κριτική εκ των προτέρων και για δευτερεύοντα διαδικαστικά ζητήματα», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας. 

«Θα μπορούσε κάποιος να πει, και προσωπικά το έβαλα στο τραπέζι του διαλόγου, ότι η ΟΧΕ επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος, πολιτισμού,  ποιότητας ζωής των πολιτών κλπ Όχι όμως με τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας και οι μεγάλες λιμενικές υποδομές», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Ωστόσο, στην ΟΧΕ αποκρυσταλλώνεται η προτεραιοποίηση για κάποια πράγματα. Δίνει ένα γενικό όραμα, παρουσιάζονται όλες οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν, ώστε η περιοχή να μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης. Ασφαλώς, βέβαια, για τα μεγάλα έργα υποδομής, πρέπει να τα εντάξουμε σε άλλα προγράμματα για χρηματοδότηση, όπως το επιχειρησιακό της προσπελασιμότητας», συμπλήρωσε.   

Αναφορικά με το θέμα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι έκανε παρέμβαση στον ΕΛΓΑ προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν για το σύνολο των απωλειών τους σε ζωικό κεφάλαιο. «Ο ΕΛΓΑ βάσει Κανονισμού αποζημιώνει μόνο για εκείνα τα ζώα , τα κουφάρια των οποίων υποδεικνύονται στους ανταποκριτές κατά την αυτοψία. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε την ώρα της φωτιάς, αρκετοί κτηνοτρόφοι άνοιξαν τις πόρτες στα ζωντανά για να σωθούν, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να εντοπίσουν όλα τα απολεσθέντα ζώα. Επειδή, λοιπόν, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι επρόκειτο για μία πρωτοφανή καταστροφή, έχουμε υποχρέωση να βρούμε τρόπους να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των απωλειών τους. Ζήτησα και ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό, οι αποζημιώσεις να γίνουν βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ώστε οι ασφαλισμένου να αποζημιωθούν στο σύνολο τους και άμεσα», τόνισε ο Θανάσης Ζεμπίλης, ενώ συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ακόμη και στην περίπτωση που στο στάδιο των πρωτοβάθμιων ελέγχων δεν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα, θα συσταθούν δευτεροβάθμιες επιτροπές και θα το διορθώσουμε».

Επίσης, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, όπου και ζήτησε από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, και τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιο Βούτσινο, την ενίσχυση των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Βόρεια Εύβοια και την επένδυση στις δεξιότητες των ανθρώπων. «Συγκεκριμένα, ζήτησα από τους κ.κ. Πρωτοψάλτη και Βούτσινο στην Επιτροπή Περιφερειών στη Βουλή την δημιουργία Δημόσιου ΙΕΚ Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ιστιαία, στις εγκαταστάσεις του κληροδοτήματος Τασούλα, καθώς και την δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ιστιαία και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου στο Μαντούδι», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Τόνισα, επίσης, ότι είναι σημαντικό να αναλάβει δράσεις ο ΟΑΕΔ για την ανάσχεση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης, ώστε να σταματήσουμε το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης. Ο Διοικητής συμφώνησε με την προτροπή μου και δεσμεύτηκε να έλθει σε επαφή με τους Δημάρχους των δύο πυρόπληκτων δήμων και να ακούσει τις προτάσεις τους για την τόνωση της απασχόλησης», σημείωσε ο Βουλευτής Ευβοίας. 

Κλείνοντας, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στις δομές υγείας της Βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κ.Υ. Ιστιαίας και στο ΕΚΑΒ. «Μετά την τεράστια φυσική καταστροφή πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την περιοχή. Και από την στιγμή που έχουν ωριμάσει κάποια πράγματα οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε γρήγορα. Ειδικότερα για τις δομές υγείας πρέπει να επισημάνουμε ότι καμία προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής δεν θα ευοδωθεί χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», ολοκλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.