MY KTEO

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Θλιβερή η κατάσταση του διώροφου φάρου του ακρωτηρίου Λιθάρι στην Σκύρο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου


Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική σχετικά με το θέμα «Θλιβερή η κατάσταση του διώροφου φάρου του ακρωτηρίου Λιθάρι στην Σκύρο».

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σκύρου, ερειπωμένος και σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης βρίσκεται φάρος στη Σκύρο. Πρόκειται για τον φάρο, ο οποίος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στο ακρωτήριο Λιθάρι. Είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα με διώροφο κτίσμα από κατασκευής του στην βάση του πύργου του («ΑΕΦ 6020»). Ο εν λόγω φάρος είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (Υπηρεσία Φάρων Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού) και με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το 2012, χαρακτηρίστηκε ως Διατηρητέο Ιστορικό Νεότερο Μνημείο, «…διότι αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα μίας ειδικής κατηγορίας κτηρίων, των φάρων, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς αλλά και για τους κατοίκους του νησιού της Σκύρου». Επιπρόσθετα, ως Μνημείο, χαρακτηρίστηκε και ο αρχικός μηχανισμός του φάρου με τα μέρη από τα οποία αποτελείται, «…διότι αποτελεί σημαντική τεχνική και επιστημονική μαρτυρία για τα φωτιστικά συστήματα των φάρων στο τέλος του 19ου αιώνα».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ως άνω διατηρητέου φάρου, στο ακρωτήρι Λιθάρι, της Σκύρου, ώστε να αυξηθεί και η επισκεψιμότητα των τουριστών προς αυτόν;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ