MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Απάντηση στην «τριπλή» κρίση η προοδευτική διακυβέρνηση


Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα σημάδια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδυνατεί να ασκήσει πολιτικές που θα στηρίξουν και θα θωρακίσουν την κοινωνία απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες της συγκυρίας. Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σκληρής τριπλής κρίσης -υγειονομικής, οικονομικής και ενεργειακής- και τα πάντα έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, με μόνο σχέδιο την περαιτέρω ενίσχυση των λίγων και ήδη ισχυρών και καύσιμο στον κινητήρα την υπουργοποίηση όλης της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβερνώσας παράταξης.

Η πρωτοφανής, αλλά όχι ανεξήγητη με βάση τη θεμελιώδη αρχή follow the money, επικοινωνιακή προστασία που απολαμβάνει από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αποκρύψει την αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών. Το νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα παντελώς απροετοίμαστη και την ώρα που η κρίση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον ελεγχόμενη, εμείς καταγράφουμε δραματικά αρνητικά ρεκόρ με σχεδόν 5.500 κρούσματα και είμαστε ουραγοί σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού και στην πορεία του εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα, στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να αδιαφορεί πλήρως και επιδεικτικά για τις συνθήκες διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η έκρηξη του ενεργειακού κόστους, η έλλειψη ρευστότητας, η νέα βαριά υπερχρέωση των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία και το κύμα της ακρίβειας σε μια σειρά βασικών προϊόντων διαβίωσης αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταθέτει προτάσεις για τη μείωση συγκεκριμένων φορολογικών υποχρεώσεων και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όλα αυτά ωστόσο αποτελούν μάλλον ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση του κεντρώου κατά τα άλλα Πρωθυπουργού, που προτιμά να ιδιωτικοποίησει τη ΔΕΗ και να διαλύσει τις λαϊκές αγορές τη στιγμή που το ρεύμα έχει φθάσει τρεις φορές πάνω και οι τιμές όλων των βασικών προϊόντων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη υποσχόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες μια καλύτερη ζωή. Αντ’ αυτού, μετά από δύο και πλέον χρόνια νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησής του η ανασφάλεια εξαπλώνεται, ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν ξέρουν “πώς θα βγεί ο μήνας” μεγαλώνει διαρκώς, η δημόσια Υγεία και Παιδεία υπονομεύονται περισσότερο από ποτέ και το ενεργειακό σύστημα της χώρας εκποιείται έναντι πινακίου φακής.

Είναι σαφές πως όσο νωρίτερα ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο το καλύτερο για την χώρα και την κοινωνία. Καθώς η μέρα της λαϊκής ετυμηγορίας αργά ή γρήγορα θα έρθει, η ανάγκη σύγκλισης όλων των προοδευτικών δυνάμεων καθίσταται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι άλλες δυνάμεις της προοδευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν την ευκαιρία και ταυτόχρονα την πρόκληση να συνεργαστούν πολιτικά, να συγκλίνουν προγραμματικά και να βγάλουν τη χώρα από τα μεγάλα σημερινά αδιέξοδα. Απαιτείται στιβαρή και αποτελεσματική συνεργασία, προσεκτικά σχεδιασμένη, βασισμένη επί πραγματικών δεδομένων και ειλικρινών συγκλίσεων. Οι επόμενες εκλογές αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η απλή αναλογική και να ξαναμπεί η χώρα στις ράγες μιας δημοκρατικής, αναπτυξιακής και δίκαιης κανονικότητας.


Άρθρο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ του βουλευτή Ευβοίας και αν. Τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.