MY KTEO

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Εύβοια: Βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «θυμός -βία -συγχώρεση»


Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Εύβοιας,  σε συνεργασία με  τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, μέσω του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργάνωσαν στις 18 και 25 Οκτωβρίου 2021 βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «ΘΥΜΟΣ -ΒΙΑ -ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ» στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

Το σεμινάριο βασίστηκε πάνω στο υλικό πρόληψης για τον σχολικό εκφοβισμό «ΘΥΜΟΣ -ΒΙΑ -ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ» του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Λέσβου «ΠΝΟΗ» (συγγραφέας Δέσποινα Σαμοθρακή, εγκεκριμένο από το ΙΕΠ για την εφαρμογή του σε μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης).

Το σεμινάριο είχε βιωματική μορφή. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές ασκήσεις τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν στην τάξη τους.

Την πρώτη ημέρα σου σεμιναρίου συμμετείχε, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, η συγγραφέας του υλικού κα Δέσποινα Σαμοθρακή, η οποία παρουσίασε τα βασικά σημεία του υλικού. Επίσης έκανε παρέμβαση η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΠΝΟΗ», κα Σοφία Κιστάνη, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος σε σχολείο της Μυτιλήνης.

Στόχος του υλικού είναι να προσφέρει ένα εργαλείο στον εκπαιδευτικό που θα βοηθήσει το μαθητή:

• να αναγνωρίσει τις διάφορες μορφές εκδήλωσης του εκφοβισμού και τις συνέπειες του

• να ερευνήσει τις έννοιες του δικαιώματος και τις υποχρεώσεις ως ασπίδες προστασίας του στο χώρο του σχολείου

• να αναγνωρίσει τις διαφορετικές πηγές και αιτίες του θυμού και της έκφρασής του.

Δίνεται,επίσης, μεγάλη έμφαση στην έννοια της συγχωρητικότητας, έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την ανάγκη αποκατάστασης των δύσκολων σχέσεων, καλλιεργώντας την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους στο σχολικό περιβάλλον μέσα από την αναγνώριση των αξιών, που μοιράζονται σε αυτό.

Από τις αξιολογήσεις και από το ευχάριστο κλίμα που υπήρξε καθ’ όλη την διάρκεια του σεμιναρίου προέκυψε ότι ένα μεγάλο μέρος των στόχων της παρέμβασης επετεύχθη. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι «έφυγαν πιο πλούσιοι σε γνώσεις πάνω στο θέμα του εκφοβισμού και διασκέδασαν με τη συμμετοχή τους στις βιωματικές δραστηριότητες».

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ» προσέφερε έντυπο υλικό του προγράμματος σε όλους τους συμμετέχοντες. Αυτή η τόσο γενναιόδωρη κίνηση τους ευχαρίστησε όλους ακόμη περισσότερο, καθώς παρά τη μεγάλη δύναμη της τεχνολογίας να ενώνει και να προωθεί τη γνώση, πάντα η αίσθηση του αγγίγματος ενός βιβλίου είναι ανεκτίμητη!