MY KTEO

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

«Με ποιους ρυθμούς κινείται το πρόγραμμα των κατ’οίκον εμβολιασμών και ποια είναι τα αποτελέσματά του»;


Στις 2 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Covid-19 ανήλθαν σε 16.050. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ και τα ενεργά κρούσματα αυξάνονται διαρκώς και εντείνεται η ανησυχία για νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει ατονήσει και εμβολιαστικά κέντρα έχουν κλείσει.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών ξεκίνησε στη χώρα μας στις 11 Ιανουαρίου του 2021. Με καθυστέρηση έξι μηνών και πλέον, στις 28 Ιουνίου 2021, εξαγγείλατε πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’οίκον για ομάδες υψηλού κινδύνου. Το πρόγραμμα στόχο είχε να βοηθήσει ασθενείς που είναι κλινήρεις ή υπερήλικες που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αρχικά, προτείνατε σε ιδιώτες γιατρούς κάθε ειδικότητας να συμβληθούν με το Υπουργείο Υγείας και να αναλάβουν τον εμβολιασμό κατ’οίκον. Με τροπολογία στο ν.4764/2020 ορίσατε το ύψος της αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών στα 20 ευρώ/ανά εμβολιασμό κατ’οίκον. Όμως, επειδή το ενδιαφέρον των ιδιωτών ήταν περιορισμένο, έπειτα από άλλον ένα μήνα καθυστέρησης, στις 28 Ιουλίου 2021, ανακοινώσατε ότι οι Δήμοι σε συνεργασία με ορισμένα κέντρα υγείας θα διέθεταν εξειδικευμένο προσωπικό και οχήματα για να γίνουν οι κατ’οίκον εμβολιασμοί. Επίσης, απευθύνατε νέα έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συμμετέχουν και αυξήσατε την αποζημίωσή τους σε 50 ευρώ.

Από την έναρξη του προγράμματος έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες, αλλά σημαντικά προβλήματα υλοποίησής του δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Συγκεκριμένα, πολίτες της Ανατολικής Αττικής που ενδιαφέρονται να εμβολιασθούν υπερήλικες ή/και κατάκοιτοι ασθενείς διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να κλείσουν τα ραντεβού, με αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί να καθυστερούν επί μήνες. Καταγγέλλουν επίσης, ότι τα κέντρα υγείας που έχουν επιφορτιστεί με την αποστολή αυτή δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό με αποτέλεσμα να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους σε ιδιώτες ιατρούς.

Επειδή η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Επειδή οι υπερήλικες και οι κλινήρεις ασθενείς ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτου πληθυσμού.

Επειδή το πρόγραμμα κατ’οίκον εμβολιασμών είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί για να σωθούν ζωές.

Επειδή δεν μπορεί να επαφίεται όλη η οργάνωση του κατ’οίκον εμβολιασμού σε ιδιώτες.

Επειδή είναι χρέος της Πολιτείας η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη του ΕΣΥ.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς έχει οργανωθεί τελικά το πρόγραμμα κατ’οίκον εμβολιασμών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου;

2. Ποιος είναι ανά περιφέρεια ο χρόνος αναμονής για τους πολίτες, που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’οίκον;

3. Συμμετέχουν κλιμάκια ειδικών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην προσπάθεια αυτή και πόσα;

4. Πόσοι ιδιώτες ιατροί δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

5. Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες ιατρούς και πόσοι από κλιμάκια των Κέντρων Υγείας;

6. Τι ποσοστό υπερηλίκων ή/και κατάκοιτων ασθενών έχει εμβολιαστεί κατ’οίκον;

7. Πόσοι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί εντός των οίκων ευγηρίας;