MY KTEO

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ποιοι είναι οι κανόνες της συμβίωσης γονέων, παιδιών και παππούδων στο ίδιο σπίτι;


Για τους περισσότερους η περίοδος της οικονομικής κρίσης τους ωθεί να μείνουν μαζί με τους γονείς τους ή και το αντίθετο, ακόμα και εάν υπάρχει οικογένεια με παιδιά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη, να αντιμετωπίσουν προβλήματα ελεύθερου χώρου και χρόνου. Μπορεί, όμως, ταυτόχρονα να υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Πώς μπορείτε να συγκατοικήσετε «ειρηνικά» με τους… παππούδες και να επωφεληθείτε;

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ» ΒΟΗΘΕΙΑ
Εάν μένετε με τους παππούδες των παιδιών σας, τότε θα έχετε όλη τη βοήθεια μέσα στο σπίτι, χωρίς κούραση. Είτε βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού είτε στη φροντίδα των παιδιών, χωρίς να είναι απαραίτητες οι μετακινήσεις. Μπορεί να μην χρειάζεστε εσώκλειστη baby sitter, αλλά σίγουρα θα βρείτε πολλές ευκολίες…

ΜΕΓΑΛΗ... ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Είναι γεγονός ότι σε πολλούς αρέσει να βρίσκονται στην ασφάλεια, που παρέχει μία οικογένεια με πολλά μέλη. Σε άλλους μπορεί να κάνει εντύπωση, αλλά είναι αρκετοί εκείνοι, που τους αρέσει ότι δεν μένουν ποτέ μόνοι μέσα στο σπίτι, που πάντοτε έχουν κάποιον να τους βοηθήσει ή να τους παρέχει βοήθεια, ακόμα και στις πιο αστείες «δυσκολίες».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ «ΟΡΙΑ»
Εκεί ξεκινούν οι δυσκολίες… Πολύ συχνά οι παππούδες παραβιάζουν τα όρια, που θέτουν οι γονείς. Είναι αυτό, που λέμε, κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους. Εκεί, που οι γονείς κατσαδιάζουν ή τιμωρούν τα παιδιά τους για κάποιο… παράπτωμα, έρχονται οι παππούδες και αρχίζουν τα «δεν πειράζει», «δεν το έκανε επίτηδες, μην το μαλώνεις» και όλα αυτά, που ουσιαστικά ακυρώνουν τον λόγο και τις πράξεις των γονιών. Αυτό θέλει συζήτηση με τους παππούδες και διάκριση των ρόλων και των ορίων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είναι πολύ δύσκολο, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα να μείνεις και πάλι με τους γονείς σου. Το βιώνουν ακόμα και νέοι, που σπουδάζουν μακριά από το πατρικό σπίτι τους, και μετά τη φοίτησή τους επιστρέφουν… Για πολύ καιρό αισθάνονται σαν το ψάρι έξω από το νερό. Θέλει υπομονή και υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.


Πηγή mother.gr