MY KTEO

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Δεκέμβριο κληρώνει (;) για ΛΑΡΚΟ


Σε αυτή τη φάση γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, για τον καθορισμό των ημερομηνιών κατάθεσης των οικονομικών προσφορών ως τα μέσα Δεκεμβρίου από τους τρεις εναπομείναντες προτιμητέους επενδυτές, τη Mytilineos, την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG και την ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, όπως αναφέρει το Euro2day.gr. 

Η νέα καθυστέρηση που προέκυψε, οφείλεται στο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για τις συμβάσεις μίσθωσης και αγοράς του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων της. Όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, «τα κείμενα πάνε κι έρχονται, καθώς περιλαμβάνουν νομικούς όρους για τους οποίους ζητούνται αποσαφηνίσεις».

Αντίθετα, έχει συμφωνηθεί και «κλείδωσε» πλέον η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που καθορίζει τις επενδύσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει ο επενδυτής κυρίως στο εργοστάσιο (το 99%), για τον μηδενισμό των εκπομπών ρύπων. Η ΑΕΠΟ περιλαμβάνει ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε ορίζοντα 5ετίας. Αυτό που απομένει, συνεπώς, είναι η δημοσίευσή της.