Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Σμυρνέικα σουτζουκάκια γεμιστά

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Σμυρνέικα σουτζουκάκια γεμιστά


Υλικά Συνταγής:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. φρυγανιά
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
4 κ.σ. και λίγο έξτρα για το πλάσιμο μαυροδάφνη
2 αυγά
1 κ.σ. κύμινο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
100 γραμ. φέτα (τρίμμα)
20 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη σάλτσα
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο κύμινο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το μίγμα για τα σμυρνέικα σουτζουκάκια. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά , τη φρυγανιά, το σκόρδο, τη μαυροδάφνη, το αυγό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε το μίγμα για τα σουτζουκάκια σμυρνέικα  να σταθεί για λίγο στο ψυγείο θα γίνει τέλειο.

Για τη γέμιση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα τρίμματα φέτας, το κεφαλοτύρι και τον μαϊντανό. Τα ζυμώνουμε για να ενωθούν.

Για το πλάσιμο
Βουτάμε τα δάχτυλα στη μαυροδάφνη. Παίρνουμε μίγμα κιμά όσο ένα μεγάλο καρύδι, το ζυμώνουμε ελαφρά να πάει παντού η μαυροδάφνη, και το πλάθουμε σε μακρόστενο σμυρνέικο σουτζουκάκι.

Το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ. Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμισης τυριού, και κλείνουμε τριγύρω να σφραγίσει η ένωση. Αν κολλάει ο κιμάς στα χέρια βουτάμε τις παλάμες στη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το πλάσιμο.

Ζεσταίνουμε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά,  λίγα λίγα τα σουτζουκάκια μέχρι να κάνουν κρούστα. Όταν τα τηγανίσουμε όλα, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ντομάτας.

Για τη σάλτσα
Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄-15΄ μέχρι να δέσει. Αφού βράσει και δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις για 10΄. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.


argiro.gr