MY KTEO

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Δυσοίωνη πρόβλεψη: «Το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι»


Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις που αφορούν στον αριθμό των ανεμβολίαστων πολιτών που θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα.

«Δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο περίπου ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα καθώς την Τρίτη σημειώθηκε ρεκόρ με 6.700 μολύνσεις, χθες Τετάρτη τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 6.150, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 760.592.

Πιο λεπτομερή εικόνα για την πανδημία δίνει πίνακας που ΕΟΔΥ για το ποσοστό θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα, αποκαλύπτοντας τις περιοχές όπου η διασπορά είναι αυξημένη. Σύμφωνα με αυτόν στο διάστημα 25 -31 Οκτωβρίου, ως προς το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Κιλκίς (2,26%), η Λάρισα (2,12%) και η Μαγνησία (2,07%). Η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές και τους γιατρούς να σημαίνουν συναγερμό για τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ -Πόσοι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι
Η ανησυχία για τα νοσοκομεία εκφράζεται με διαρκώς και με κάθε τρόπο, ακόμα και από κυβερνητικά χείλη, καθώς η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών και διασωληνώσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431. Από αυτούς 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Το 87% με το 90% που βρίσκεται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι», τόνισε άλλωστε χθες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σκέρτσος: 600.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών κινδυνεύουν
Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος λέγοντας ότι 600.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών κινδυνεύουν, πρέπει να τρέξουν άμεσα να κάνουν το εμβόλιο.

Ανατρέχοντας σε στοιχεία, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το πρώτο ραντεβού, αυτή τη στιγμή, είναι 6,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, έχουμε καταγεγραμμένους στο μητρώο COVID 415.000 ανθρώπους που έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο-8μηνο και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Επίσης, υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που έχει νοσήσει χωρίς να έχει διαγνωσθεί, τους υπολογίζουμε σε μισό εκατομμύριο. Άρα, 7,5-7,7 εκατ. πολίτες διαθέτουν εμβολιαστική ή φυσική ανοσία. Ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός είναι 1-1,2 εκατ. και ο πληθυσμός που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών. Αυτοί είναι που νοσηλεύονται κατά μεγάλο μέρος, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας, και εισάγονται σε ΜΕΘ/διασωλήνωση, και ένα μέρος αυτών καταλήγει. Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να τρέξουν άμεσα και να κάνουν το εμβόλιο, είναι ο βασικός τρόπος να θωρακίσουν την υγεία τους», ήταν το βασικό μήνυμα του Άκη Σκέρτσου.

Μητσοτάκης: «Η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε lockdown»
Έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν, ειδάλλως «να προσέχουν πάρα πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά, απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Mega. Ο πρωθυπουργός το νέο κύμα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει το εμβόλιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την επιβολή νέου lockdown προκειμένου να «δαμάσει» το νέο κύμα της πανδημίας.

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα των αποφάσεων που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση.

«Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά μια μειοψηφία», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ακόμη καθολικού lockdown.

Αυτός είναι και ο οδικός χάρτης που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός να κινηθεί τους επόμενους δύο δύσκολους μήνες. Όχι νέα lockdown και στέρηση ελευθεριών για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έχει εμβολιαστεί.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως την Τρίτη ανακοινώθηκε ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο δίνει έμφαση στη μόνη ουσιαστική λύση για να βάλουμε μια τελεία στην πανδημία, δηλαδή το εμβόλιο, προτάσσοντας την επικοινωνία και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τρίτη δόση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά τους έξι μήνες και οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν έχουν κάποια δυσκολία να πεισθούν για να κάνουν την τρίτη δόση.


iefimerida.gr