MY KTEO

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με τρίτη δόση;


Όπως είχε αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα η «Κ» έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης μία πρώτη δειλή συζήτηση για την ανανέωση του πιστοποιητικού μετά την τρίτη δόση. Με απλά λόγια, η συζήτηση είναι το πιστοποιητικό να έχει ημερομηνία λήξης και να ανανεώνεται μόνο μετά και την «αναμνηστική» δόση.

Υπό συζήτηση η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά τους άνω τους 65. Το θέμα έθιξε δημοσίως ο γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογιώργης. Μιλώντας στο Mega o γενικός γραμματέας ανέφερε πως «υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει η δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση, καθώς πρόκειται για «ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων (…) που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού νωρίτερα για τους άνω των 65 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα και με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σε σχετική ερώτηση για το αν θα λήγει νωρίτερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αρχικά είχε συμφωνηθεί να έχει διάρκεια ενός χρόνου για τους άνω των 65 ετών αν δεν κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε πως «Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή τη συζήτηση και θα θέλαμε να παρθεί μία απόφαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Θα εξαρτηθεί και η κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτό. Είναι κάτι το οποίο συζητιέται. Καταρχήν επιστημονικά να δούμε πού έχουμε τόσο σοβαρή μείωση της ανοσίας, ώστε να δούμε πού θεωρείται ότι δεν προστατεύεται καθόλου ο πληθυσμός» τόνισε.

Σημείωσε δε, ότι «Θα το δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα».

Για τον συνδυασμό εμβολίου γρίπης και covid ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση.

«Τα δύο εμβόλια μπορεί ακόμα και να συγχορηγηθούν την ίδια ώρα σε διαφορετικό χέρι. Υπάρχει σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο.

«Χωρίς κανέναν αστερίσκο τα δύο εμβόλια μπορεί να συγχορηγηθούν» επισήμανε και αυτό βασίζεται στις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής εμβολιασμών και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Εφαρμογή του μέτρου στη Γαλλία

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο μέτρο έλαβε προσφάτως η Γαλλία, ενώ σε δεύτερο χρόνο το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, καθώς θεωρείται δεδομένο και λογικό πως το πιστοποιητικό δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον μετά την δεύτερη δόση. Κατά πληροφορίες του MR συζητιέται η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική δύο ή τρεις μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.