MY KTEO

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ρατσιστική επίθεση σε μαθητή σε σχολείο στην Ιστιαία: Τι λέει η μητέρα του


Μαθητής 14 ετών με πατέρα Κουβανό και μητέρα Ελληνίδα, δέχτηκε ρατσιστική επίθεση στις 26 Οκτωβρίου, όταν εισέβαλε δεκαπενταμελής ομάδα μαθητών EΠΑ.Λ και εξωσχολικών στην αίθουσα του τμήματος του στο γενικό γυμνάσιο της Ιστιαίας Εύβοιας και τον έσυρε με βία προκειμένου να τον κακοποιήσει αργότερα, όπως λέει η μητέρα του στο Tvxs.gr. Όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο μαθητής στο site, είχε δεχτεί νωρίτερα διαδικτυακό μπούλινγκ.

 

«Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό. H σχέση μου μέχρι τώρα με τους ανθρώπους της περιοχής είναι καλή και δεν θέλω να φύγω. Οι συμμαθητές μου με υποστηρίζουν» λέει στο Tvxs.gr.

 

 

Όταν επικοινώνησε η μητέρα του -η οποία είναι εκπαιδευτικός σε άλλο σχολείο της περιοχής- με το tvxs έψαχνε τρόπο να φύγει από την περιοχή για λίγες μέρες, προκειμένου να προφυλάξει τον γιο της. Αφηγείται την ιστορία, όπως την έζησε η μονογονεϊκή οικογένεια από την αρχή.

 

«Ο Π. είναι πολύ αγαπητό παιδί στην κοινότητα. Είναι καλός μαθητής, έχει καλούς φίλους που τον στηρίζουν. Ήρθαμε εδώ να ζήσουμε γιατί φοβόμουν ότι στην Αθήνα θα γίνει πιο εύκολα στόχος ρατσιστικών επιθέσεων. Όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που μια μέρα, σε ένα live μέσω instagram που έκανε συμμαθήτρια του, μπήκαν κάτι παιδιά και άρχισαν να του κάνουν μπούλινγκ, να τον λένε αράπη, Αντετοκούνμπο... να του λένε «θα σε γαμήσουμε αράπη» κλπ. Δεν μου τα είχε πει όλα αυτά. Μου τα εξιστόρησε μετά την επίθεση που δέχτηκε στην τάξη του.

 

Την Τρίτη το πρωί, εν ώρα διδασκαλίας,  μια ομάδα 5-6 νεαρών μπήκε στον χώρο του Γυμνασίου. Ανέβηκε στον πρώτο όροφο που είναι η τάξη του γιου μου και άρχισε να χτυπά τα τζάμια της τάξης που έκανε μάθημα και «κορόιδευαν». Η καθηγήτρια όπως είπαν τα παιδιά τους ζήτησε να φύγουν, αυτοί επέμεναν κι εκείνη.... έκλεισε απλά τις κουρτίνες. Η ομάδα επέστρεψε ενισχυμένη. Ήρθαν 15 άτομα, τα μισά από το ΕΠΑ.Λ που συστεγάζεται με το γυμνάσιο του γιου μου και τα άλλα εξωσχολικοί που φορούσαν κουκούλες και μάσκες. Τον άρπαξαν και άρχισαν να τον βρίζουν και να τον τραβούν βίαια στα σκαλιά να τον βγάλουν έξω από την τάξη. Τον έσερναν μπροστά σε όλους σε ώρα που το σχολείο ήταν σε λειτουργία».

 «Μου ήρθε στο μυαλό ο Φύσσας»

 

Η μητέρα του μαθητή εμφανώς ταραγμένη, λέει στο tvxs πως η καθηγήτρια που είδε ξαφνικά την ομάδα να σέρνει βίαια στις σκάλες τον γιο της της είπε: Όταν είδα αυτή τη στιγμή μου ήρθε στο μυαλό ο Παύλος Φύσσας. «Φανταστείτε τι αντίκρυσε η γυναίκα, η οποία δεν είναι χαρακτηρισμένη ως αριστερή!» προσθέτει η μητέρα του μαθητή.

 

Η καθηγήτρια προσπάθησε να απεγκλωβίσει τον μαθητή από τα χέρια των ατόμων της ομάδας κρούσης, αλλά δεν τα κατάφερε οπότε άρχισε να φωνάζει πως θα καλέσει την αστυνομία.

 

«Στο άκουσμα της φράσης της αυτής, οι μισοί έφυγαν, έμειναν όμως 5-6 και συνέχισαν. Μου είπε η καθηγήτρια ότι είδε το παιδί μου κερωμένο από τον φόβο  και τους συμμαθητές γύρω έντρομους». Στην ερώτηση του Tvxs.gr πως γνωρίζει η μητέρα τι είχαν σκοπό να πράξουν οι 15, απαντά:

 

 

 

«Έμαθα ότι έλεγαν προηγουμένως σε παιδιά “πήραμε προφυλακτικά να γαμήσουμε τον Π.”. Βρέθηκαν και μηνύματα στα οποία παραδέχονται τις προθέσεις τους αλλά δεν θα μιλήσω δημόσια. Αυτά θα πάνε στον εισαγγελέα ώστε να μην εκτεθούν τα παιδιά που βοήθησαν. Επίσης όπως μου είπε ο γιος μου, ένας από αυτούς του είπε κάποια στιγμή όταν τον ρώτησε γιατί του επιτέθηκαν  “πάρε μου μια πίπα”».

 

Μετά το γεγονός, η μητέρα του Π. πληροφορήθηκε πως κυκλοφόρησε βίντεο σε τοπικό site, από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε 2 μέρες μετά την ρατσιστική επίθεση. «Ακούστηκαν κάποια παιδια να λένε γερμανικά συνθήματα την ώρα που περνούσε ο Π. Μου το είπε δασκάλα. Είπαν μεταξύ άλλων στα γερμανικά “θα τα ξαναπούμε”. Μετά από λίγο, το site κατέβασε το video».

 

«Η αστυνομία τους άφησε ελεύθερους και με αποθάρρυνε από το να προχωρήσω σε μήνυση»

 

Όταν έφτασε η αστυνομία στο σχολείο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας του μαθητή, πήρε τα στοιχεία όσων δεν είχαν τραπεί σε φυγή και τους άφησε ελεύθερους. «Αντιθέτως, το παιδί μου το έβαλαν στο περιπολικό και μου το έφεραν στο σχολείο που εργάζομαι χωρίς να σκεφτούν ότι με αυτό τον τρόπο το στιγματίζουν στη μικρή κοινωνία. Όταν δε δήλωσα την πρόθεσή μου να προχωρήσω σε μήνυση, μου είπαν στην αστυνομία ότι δεν έχει κανένα νόημα γιατί δεν υπάρχει αυτόφωρο για τα ανήλικα»

 

Στην ερώτησή μας αν έχουν κληθεί οι ανήλικοι και ενήλικοι της επίθεσης καθώς και οι γονείς των ανηλίκων από την αστυνομία, η μητέρα του Π. απαντά αρνητικά: «Όχι. Ακόμα και οι καθηγητές που κλήθηκαν να καταθέσουν τι είδαν, κλήθηκαν αφού κάλεσε μια δημοσιογράφος της Αυγής , η οποία ασχολήθηκε με το θέμα μας. Εδώ υπάρχουν σχέσεις αλληλεξάρτησης και συγγένειας ανάμεσα σε ανθρώπους της αστυνομίας του σχολείου, ενδεχομένως και των παιδιών αυτών. Μου είπαν άνθρωποι από μέσα, ότι η αστυνομία μπορεί να προσπαθήσει να το συγκαλύψει. Εγώ θα προχωρήσω πάντως σε μηνύσεις».

 

«Αύριο μπορεί να συμβεί στα δικά μας τα παιδιά»

 

Το γεγονός ανησύχησε ιδιαίτερα τον σύλλογο διδασκόντων αλλά και τους γονείς της περιοχής, οι οποίοι συμπαραστέκονται στην μητέρα του Π. λέγοντας πως θα σταθούν αλληλέγγυοι προκειμένου να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό στην περιοχή: «Μου είπαν, είμαστε μαζί σου, αύριο μπορεί να συμβεί στα δικά μας τα παιδιά» λέει η μητέρα του Π.

 

Ωστόσο το περιστατικό, έρχεται να προστεθεί σε άλλα αντίστοιχα που εμπλέκουν επίσης μαθητές των ΕΠΑΛ και είναι ενδεικτικό μιας ιδιαίτερα ανησυχητικής ανόδου του νεοναζιστικού και φασιστικού φαινομένου στα σχολεία και ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ.