MY KTEO

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Προς παράταση το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών


Τη δυνατότατα να λάβουν κουπόνια συμψηφισμού με φόρους και εισφορές, μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, θα έχουν και το 2022 πολλές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει ποιες επιχειρήσεις θα αφορά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται τρίμηνη παράταση του προγράμματος, δηλαδή έως το τέλος Μαρτίου 2022. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων, vouchers αξίας ως και 80 – 100 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών!

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ δύσκολο να απορροφηθεί, έως το τέλος του χρόνου, το σύνολο των κουπονιών ύψους 450 εκατ. ευρώ. Όπως λένε, το πρόγραμμα ξεκίνησε αργά και όταν πολλοί είχαν ήδη ξεκίνησαν να πληρώνουν φόρους και τρέχουσες εισφορές.

Από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών που εγκρίθηκαν, οι 31.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή κυρίως για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις φθίνουν προς το τέλος του έτους, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αχρησιμοποίητα και να ακυρωθούν πιστωτικά κουπόνια ευρώ, αν τελικά δεν δοθεί παράταση.

Αυτό που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η διόρθωση του επιμερισμού του ποσού επιδότησης των πάγιων δαπανών ανάμεσα στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές οφειλές (που κλειδώνει μετά την υποβολή αίτησης), χωρίς αλλαγή του αρχικού ποσού επιδότησης Ετσι η επιχείρηση δεν θα χάσει χρήματα που δικαιούται και τα οποία ενώ έχουν προβλεφθεί, παραμένουν αδιάθετα. Παράλληλα θα παραταθεί η δυνατότητα συμψηφισμού αυτών των ποσών και για το επόμενο έτος ώστε τα κουπόνια συμψηφισμού να «πιάνουν» φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2022.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:

α) Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων.
β) Από ΕΝΦΙΑ.
γ) Από ΦΠΑ.
δ) Από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών γίνεται αυτόματα με δυο απλά βήματα:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β’ εξάμηνο του 2021.

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού.
Μάλιστα, η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής:
  • το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών,
  • τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης),
  • το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

Newmoney.gr