MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Εκκρεμείς συντάξεις: Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των επαγγελματιών – Ο τιμοκατάλογος και το χρονοδιάγραμμα


Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η πιστοποίηση των λογιστών και των δικηγόρων ώστε να μπορέσουν να εμπλακούν στη διαδικασία της έκδοσης των συντάξεων. Οι εξετάσεις που είχαν αναβληθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων θα πραγματοποιηθούν  σήμερα στις 12 το μεσημέρι μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr, ενώ στις 11.00, θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης  μέσω της πλατφόρμας e-Presence.

Η διαδικασία πιστοποίησης για τους επιτυχόντες θα είναι γρήγορη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review αύριο κιόλας  με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Τουφεξή, θα πιστοποιηθούν  οι επιτυχόντες και  στη συνέχεια θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως οι λογιστές και οι δικηγόροι που παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο πιστοποίησης ανήλθαν τελικά τους 1.200.Στην συνέχεια οι πιστοποιημένοι πλέον δικηγόροι και λογιστές θα πιάσουν δουλειά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος της διοίκησης είναι να εκδίδονται 3.000-4.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις μηνιαίως από τους ιδιώτες.  

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής του θεσμού θα μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Αυτό βέβαια σημαίνει πως οι επαγγελματίες όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ θα μπορούν να ασχοληθούν με το 70% των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων.

Για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα αξιοποιηθούν συνολικά 3.600 ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι. Όπως έχει αποκαλύψει το moneyreview.gr οι ιδιώτες σε δεύτερο στάδιο , το 2022 θα πέσουν και στη μάχη των επικουρικών καθώς αποτελεί το επόμενο πρότζεκτ για τις συντάξεις το 2022. 

Ο τιμοκατάλογος των συντάξεων 

  • Οι επαγγελματίες θα πληρώνονται μέσω του ΕΦΚΑ. Το ποσό θα εξαρτάται από την εργασία που έχουν αναλάβει: 
  • Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ),  80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς 
  • Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ. 
  • Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ 
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
  • Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ. 

Πότε θα «μηδενίσει» το κοντέρ 

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι ο μηδενισμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ιδιαίτερη βαρύτητα αυτό το διάστημα έχει δοθεί σε προβληματικά ταμεία και δύσκολες υποθέσεις: Ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν.

Το επόμενο διάστημα το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400 . Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250.