MY KTEO

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ερώτηση Μ. Χατζηγιαννάκη: Η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς και τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων της β. Εύβοιας


Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί και οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων στη βόρεια Εύβοια μετά την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού, καθώς και την ανάγκη άμεσης στήριξής τους από την πολιτεία έφερε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό στη Βουλή ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι η εφιαλτική πυρκαγιά άφησε πίσω της περισσότερα από 250.000 καμμένα ελαιόδενδρα, με αποτέλεσμα η παραγωγή της ελιάς στη Βόρεια Εύβοια να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και κατ’ επέκταση οι άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικέιμενο να έχουν χάσει τη μοναδική πηγή του εισοδήματός τους και να βρίσκονται σε απόγνωση. Η πραγματικότητα για τους δύο κλάδους είναι τρομερά δυσμενής, με τους ελαιοκαλλιεργητές στις πυρόπληκτες περιοχές να αντιμετωπίζουν ήδη οξύ βιοποριστικό πρόβλημα, αφού δεν έχουν εισπράξει τρεις μήνες μετά την παραμικρή αποζημίωση και η καταγραφή των ζημιών στις ελιές αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ τον Απρίλιο του 2022.

Τονίζοντας το γεγονός πως για τη μερική έστω παραγωγή από την αναγέννηση των ελαιόδενδρων θα χρειαστούν 5-7 χρόνια, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, πρώτον, εάν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις να στηρίξει άμεσα με κάποια ενίσχυση-αποζημίωση τους ελαιοπαραγωγούς, τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων και τους παραγωγούς που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Δεύτερον, εάν υπάρχει περίπτωση απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και, τρίτον, εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τη δημιουργία προγράμματος σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους ελαιοπαραγωγούς, για την αποκατάσταση και την αντικατάσταση των καμένων ελαιώνων στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.