MY KTEO

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου: Αγωνία και ένταση στη συζήτηση-ενημέρωση για τις ανεμογεννήτριες στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη


Οι εννέα ανεμογεννήτριες που λειτουργούν στα όρια των Δήμων Ερέτριας και Κύμης Αλιβερίου έχουν γίνει το μήλο της Έριδος τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δυο Δήμων. Σύμφωνα με ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2020 η Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κύμης Αλιβερίου θα ελάμβανε τα ειδικά τέλη ΑΠΕ από τις μισές ανεμογεννήτριες και οι δυο Τοπικές Κοινότητες Βάθειας και Γυμνού του Δήμου Ερέτριας θα μοιράζοντας τα τέλη από τις υπόλοιπες. Ο Δήμος Ερέτριας άσκησε έφεση και τον περασμένο Σεπτέμβρη δικαιώθηκε, αφού η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος ακύρωσε τη δημοσιευμένη στο ΦΕΚ απόφαση και δέχτηκε ότι και οι εννέα ανεμογεννήτριες είναι εντός των ορίων του Δήμου Ερέτριας. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την οποία επισημαίνει το άδικο της απόφασης της επιτροπή.

Αυτά και άλλα πολλά σχετικά με το θέμα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Γανωτής ενημέρωσε το σώμα ότι την ημέρα της συνεδρίασης της επιτροπής δεν έγιναν δεκτοί τόσο ο ίδιος, όσο και ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου κ. Μπαϊρακτάρης, παρά μόνο ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη κ. Λάμπρου. Ενώ από το Δήμο Ερέτριας έγιναν δεκτά δυο άτομα, ο κ. Στρουμπούλης και η κ. Γεωργίου, η οποία είναι και προϊσταμένη των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης ο κ. Γανωτής υπογράμμισε ότι η απόφαση στηρίχτηκε σε κάποιες προπολεμικές διοικητικές αποφάσεις για τα όρια των Δήμων και αγνόησε τα έγγραφα που προσκόμισε ο Δήμο Κύμης Αλιβερίου και που κατά την άποψή του αποδεικνύουν το δίκιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η έκβαση της υπόθεσης τώρα βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού, που ή θα επικυρώσει την απόφαση της επιτροπής ή θα δώσει εντολή το θέμα να επανεξεταστεί. Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Γανωτή ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου θα πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η όλη υπόθεση όπως εξελίχθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής δεν έχει καμία λογική. Η μια πλευρά να παρίσταται με τεχνικό και άλλη όχι… Κάποιοι έχουν βάλει χέρι. Δεν έχει καμία λογική η διαδικασία» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς.

Από την άλλη η μείζονος αντιπολίτευση δια στόματος του δημοτικού συμβούλου Νίκου Κιούση, ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για απροθυμία και ολιγωρία από πλευράς της δημοτικής αρχής, που δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα, ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Θανάση Μπουραντά. «Όσα λέτε είναι παραμύθια. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μετακυλήσετε τις ευθύνες στη δημοτική αρχή. Μόνο αυτό σας ενδιαφέρει  κι όχι τόσο η ουσία του θέματος. Δεν ολιγωρήσαμε. Κάναμε το καλύτερο δυνατό» σημείωσε ο Δήμαρχος με τον Δημήτρη Θωμά να του απαντά: «Απαράδεκτή η τοποθέτηση του Δημάρχου. Τότε να φύγουμε όλοι από το Δημοτικό Συμβούλιο να είστε μόνοι σας. Από που πηγάζουν τα νεύρα του Δημάρχου; Αν έχει δίκιο τι φοβάται;»

Πάντως ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κέκης επεσήμανε το οξύμωρο της κατάστασης, διερωτώμενος πως γίνεται από τη μια να παλεύουν ενάντια στις ανεμογεννήτριες και από την άλλη να τσακώνονται για τα ανταποδοτικά.