MY KTEO

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Χριστούγεννα αυστηρών περιορισμών για ανεμβολίαστους


Κορυφαίο ζήτημα στην κυβερνητική ατζέντα εξακολουθεί να παραμένει η αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της COVID-19 στην κοινότητα. Ο χάρτης της επιδημίας… βαραίνει όλο και περισσότερο, με 23 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται σε… βαθύ κόκκινο, οι δομές υγείας, κατά κύριο λόγο σε Θεσσαλία και βόρεια Ελλάδα, δέχονται συνεχείς πιέσεις, το… βαρύ φθινόπωρο του κορονοϊού αποτυπώνεται στους συνολικά 555 θανάτους και τα 66.127 κρούσματα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και κοινή είναι η εκτίμηση ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία καταγράφεται η κορύφωση του ιού, με το φαινόμενο, έτσι κι αλλιώς, να είναι δυναμικό.

"Δεν θα ξαναϋπάρξει άλλο lockdown στη χώρα. Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού, αλλά κυρίως με πολλά τεστ", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Από τις συζητήσεις του "Κ" με κυβερνητικά στελέχη τέσσερα είναι τα σημεία που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στη στρατηγική για την αναχαίτιση του πανδημικού κύματος:

-Στις περιοχές που η πίεση από τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις θα αυξάνεται, το σύστημα της υγείας θα ενισχύεται διαρκώς, μέσα από επιτάξεις υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών (αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της εβδομάδας) και ένταξη ιδιωτικών κλινικών στη "μάχη". Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί μέχρι σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα στη διάθεση του ΕΣΥ 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και 206 στη Θεσσαλία για COVID περιστατικά καθώς και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες 150 στη Λάρισα για άλλα περιστατικά. Στη διάθεση του συστήματος υγείας βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

-Οι προσπάθειες για την περαιτέρω άνοδο των εμβολιασμών θα είναι συνεχείς. Στην κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των… τσιμπημάτων, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχουν πραγματοποιηθεί 220.000 πρώτοι εμβολιασμοί.

-Το… σκηνικό για τους ανεμβολίαστους όσον αφορά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν επιλέξει να μην…κλείσουν το ραντεβού τους με την "Ελευθερία" δεν θα πρέπει να ευελπιστούν σε μία χαλάρωση των μέτρων, καθώς οι παρεμβάσεις που ισχύουν σήμερα (και ενδέχεται να… σκληρύνουν πιο πολύ) θα παραμείνουν σε ισχύ και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

-Δεν θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας. "Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ευρύ πλαίσιο υποχρεωτικότητας", σημειώνουν στελέχη. 

Η ανάπτυξη και η διάχυσή της
Στην κυβέρνηση… διαβάζουν, με ικανοποίηση, τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα θα έχει την 3η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την 5η στην Ε.Ε. για το 2021. Θα είναι στους πρώτους στην ανάπτυξη και κάτω του μέσου όρου στον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας.

"Στόχος της πολιτικής μας είναι αυτή η ανάπτυξη να διαχέεται στη μεσαία τάξη, καθώς και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες", σημειώνουν παράγοντες, μιλώντας στο "Κ". Και υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δεσμεύσεις Μητσοτάκη για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο στους νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά και συνεργατικά σχήματα. 


Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί