MY KTEO

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Τέλος του έτους έρχεται στην Ελλάδα το χάπι


Νέα «δεδομένα» θα φέρει στη χώρα μας το χάπι της Merck που θεραπεύει τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας το χάπι αναμένεται να έρθει μέχρι το τέλος του έτους στην χώρα.

«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της Merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Νωρίτερα τα μονοκλωνικά – Σε ποιους και πώς θα χορηγούνται
Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή, όπως τόνισε η κ. Γκάγκα. «Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες. Έχουμε 6000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά που είναι ειδικά επιβαρυμένοι. Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα».

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και προφανώς εκεί που χρειάζονται θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει την θεραπεία, επεσήμανε η κ. Γκάγκα. «Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη».


aftodioikisi.gr