MY KTEO

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Ξηλώνεται για φυσικά πρόσωπα παραμένει στα νομικά


Μπορεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ να ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 278 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 450.000 φυσικά πρόσωπα θα καταβάλλουν 368,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στο ποσό των 646 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος στα τέλη του έτους. Και αυτό καθώς οι επιτροπές αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο ως προς τις νέες εντάξεις όσο και ως προς την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο. Τα ίδια στελέχη πάντως αναφέρουν ότι δεν υπάρχει βιασύνη καθώς σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Δηλαδή το ποσό προς είσπραξη θα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως και φέτος. Από τις νέες εντάξεις (3.643 νέες ζώνες) εκτιμούν ότι θα προκύψει επιπλέον ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες κυρίως εκείνους που η αντικειμενική αξία των ακινήτων αυξάνεται σημαντικά ή ακόμα και διπλασιάζεται μετά την αναπροσαρμογή που έγινε το καλοκαίρι. Και αυτό θα γίνει για να "σβήσουν" οι αυξήσεις.

Τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ το 2022
1. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Το ποσό είναι πιθανό να περιορισθεί στα 2,3 δισ. ευρώ εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 200 εκατ. ευρώ για την μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του φόρου.

2. Αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μετά την ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 50.000 – 100.000 ευρώ το καθένα θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Αντίθετα, ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα είναι υψηλότερος.

3. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια.

4. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.



capital.gr του Προκόπη Χατζηνικολάου