MY KTEO

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Κεδίκογλου: «Με τη νέα χάραξη του βόρειου οδικού άξονα, η Εύβοια θα γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας!»


 Τις κυβερνητικές δράσεις για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων της Βόρειας Εύβοιας, ανέλυσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

 

Η ραδιοφωνική συνάντηση έγινε με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας, κ. Σταύρο Μπένο στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η παρουσίαση στον πρωθυπουργό της νέας χάραξης του βόρειου οδικού άξονα της Εύβοιας.

 

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή χάραξη που περιλαμβάνει 3 μικρές σήραγγες (900μ. 600μ. και 300μ.) και κάποιες μικρές γέφυρες όπου σύμφωνα με τη μελέτη, η απόσταση Χαλκίδα –Ιστιαία θα διανύεται σε τουλάχιστον 1,5 ώρα», επεσήμανε ο Υφυπουργός και Βουλευτής Ευβοίας κάνοντας λόγο για μια εφικτή λύση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όπως επανειλημμένα είχα πει, εάν η Εύβοια αποκτήσει έναν σωστό οδικό άξονα, θα είναι η Χαλκιδική της Αθήνας! Θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη».

 

Συνεχίζοντας, ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε πως η επιστημονική αξία της μελέτης είναι αδιαμφισβήτητη και προκάλεσε τον οιοδήποτε να την εξετάσει. «Η κατασκευή θα γίνει από το ελληνικό κράτος, οπότε εκεί οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες», είπε και αναφερόμενος στο έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, σημείωσε πως θα κατασκευαστεί με κοινοτικά κονδύλια και πως σύντομα θα τεθεί σε δημοπράτηση.

 

Στην ερώτηση  «με ποιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί η επιτροπή Μπένου», ο Υφυπουργός απάντησε ότι « Η επιτροπή του κ. Μπένου εξασφαλίζει τη συνεργασία όλων, είναι υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού και δίνει λόγο απευθείας σε αυτόν. Ο Σταύρος Μπένος είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα με τέτοια εμπειρία», εξήγησε και έθεσε το ερώτημα «Με μια τέτοια καταστροφή, θα μπορούσε η περιφέρεια από μόνη της να κινητοποιήσει όλες αυτές τις δυνάμεις;» για να συμπληρώσει με νόημα ότι «θα κριθούμε από τους πολίτες».

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Κεδίκογλου και στις συντονισμένες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολιστική ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας, επαναλαμβάνοντας τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου για έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ. «Πάνω από 7.500 δικαιούχοι έχουν λάβει αποζημιώσεις», εξήγησε και επανέλαβε πως αποζημιώθηκε το σύνολο των μελισσοκόμων παρότι το 75% ήταν αδήλωτοι.

 

«Ειδικά στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε ταχύτατα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Όπως ταχύτατα ξεκίνησαν και τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να ξαναφτιάξουμε την Βόρεια Εύβοια καλύτερα».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε το πρόγραμμα θαλασσίου τουρισμού για τη Β. Εύβοια, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών καταφυγίων και τη χρηματοδότηση νέων δράσεων.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αλιευτικού τουρισμού «όπου ξεκινάμε με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη σε όλη την Ελλάδα, αλλά πιλοτικά θα ξεκινήσει από τη Β. Εύβοια και σύντομα θα κάνουμε τη σχετική παρουσίαση στη Χαλκίδα. Υπάρχει και η μελέτη για την ανακαίνιση του υδροθεραπευτηρίου στην Αιδηψό γιατί η περιοχή πρέπει να βελτιώσει την τουριστική της ταυτότητα», τόνισε.

 

Τέλος, ερωτηθείς για το πόσο ικανοποιημένος είναι με τα έργα ανοικοδόμησης της Β. Εύβοιας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Ευβοίας, ήταν σαφής: «Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όσο γίνεται γρηγορότερα. Ικανοποιημένος θα ήμουν αν δεν είχε γίνει η καταστροφή. Όμως βλέπω αυτή τη στιγμή, από όλους τους παράγοντες- είναι μια συνεργασία των φορέων του Δημοσίου, του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα –μια κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο»