MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα στολίδια θα γίνουν πιο ακριβά


Φέτος, η κινεζική πόλη Yiwu - ο μεγαλύτερος κόμβος στον κόσμο όπου φτιάχνονται πλαστικοί τάρανδοι, λαμπάκια και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια - δέχεται χτύπημα από την έλλειψη πρώτων υλών, ενώ όσα προϊόντα έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τα ράφια των καταστημάτων της Δύσης καθυστερούν, λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από τα μέσα Οκτωβρίου, η Yiwu επηρεάζεται επίσης από τη συνεχιζόμενη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανάγκασε τους κατασκευαστές να αναζητήσουν γεννήτριες ή να αναστείλουν την παραγωγή τους εντελώς.

«Είμαι τόσο αγχωμένη που δεν μπορούσα να κοιμηθώ», δήλωσε ο Lou Ting, ιδιοκτήτης εργοστασίου χριστουγεννιάτικων στολιδιών. «Θα έπρεπε να είναι καλό που λαμβάνουμε περισσότερες παραγγελίες από πέρυσι, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες που επιβραδύνουν τη διαδικασία παράδοσης -- και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», πρόσθεσε, καθώς, όπως πολλοί στη Yiwu, παλεύει με καθυστερήσεις παραγωγής και τιμές-ρεκόρ των ναύλων.

Υπεύθυνη για το 80% των 6,1 δισ. δολαρίων σε χριστουγεννιάτικα προϊόντα που εξάγονται ετησίως από την Κίνα, η πόλη του 1 εκατ.κατοίκων είναι μία μικρογραφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εμπόριο φέτος. Το 45% των προϊόντων που κατασκευάζει πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ οι πωλήσεις φέτος επανήλθαν στα επίπεδα προ πανδημίας, ο Lou δεν είναι σίγουρος ότι θα έχει πολλά κέρδη, καθώς η τιμή του χάλυβα, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κορμών στα ψεύτικα δέντρα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι. Οι αυξήσεις των τιμών των πλαστικών έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος συσκευασίας, είπε. Αναμένει τα περιθώρια κέρδους που έφταναν στο 20% στο αποκορύφωμά τους αλλά έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 20%, να είναι ακόμη πιο χαμηλά φέτος.

Παραγγελίες αξίας άνω του 1 εκατ. γουάν (157.000 δολαρίων), που κανονικά θα είχαν φύγει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δεν έχουν αποσταλεί ακόμη λόγω καθυστερήσεων στα logistics, είπε.


euro2day.gr