MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ολιστική ανασυγκρότηση της περιοχής του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού παρουσίασε ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Γιάννης Γεροντίτης


Ολοκληρώθηκε χθες 2 Νοεμβρίου 2021 στην Ιστιαία, η πρώτη εσωτερική διαβούλευση των μελετητών ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με την τοπική κοινωνία.

Στην συνάντηση ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βορείου Εύβοιας κ. Σταύρος Μπένος οριοθέτησε το πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, ενώ στην συνέχεια οι μελετητές της Επιτροπής παρουσίασαν θεματικά το σχέδιο ανασυγκρότησης.

Συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαΐδίτης, οι βουλευτές Ευβοίας κ.κ. Ζεμπίλης Αθανάσιος, Αποστόλου Ευάγγελος, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της περιοχής.         

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης, παρουσίασε τις προτάσεις του Φορέα, για την ποιοτική και διαχρονικά βιώσιμη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, προτάσεις οι οποίες έχουν ήδη επιδοθεί στον κ. Μπένο. Προτάσεις όπως :

•           Κατασκευή του κάθετου άξονα Χαλκίδα – Βόρεια Εύβοια, μέσω της νέας χάραξης διαμέσου σήραγγας στο όρος “Κανδήλι” που θα συνδέει τα Ψαχνά με την Λίμνη Ευβοίας.

•           Διασύνδεση Βόρειας Εύβοιας με Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα).

•           Σταδιακή εφαρμογή ολιστικού προγράμματος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου της περιοχής Λουτρών Αιδηψού με κεντρικό σημείο αναφοράς την επιμήκυνση  λειτουργίας όλων των ιαματικών πηγών (δημόσιας / ιδιωτικής διαχείρισης) μέχρι την επίτευξη της λειτουργίας τους σε ετήσια βάση.

•           Εγκαθίδρυση και λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών ενημέρωσης (info centers), στις πύλες εισόδου στη περιοχή (πορθμειακές και ακτοπλοϊκές γραμμές). 

•           Εφαρμογή ολιστικού προγράμματος αξιοποίησής του του γαλάζιου περιβάλλοντος της Β. Εύβοιας, με άμεση επένδυση και λειτουργία του ανακοινωθέντος υδατοδρομίου στα Λουτρά Αιδηψού, των υδάτινων πεδίων σε Λίμνη, Ωρεούς, Ψαροπούλι και Πευκί,  τη λειτουργία αλιευτικών καταφυγίων και τουριστικών αγκυροβολίων στη περιοχή, την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και άλλων μορφών θαλάσσιου τουρισμού. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής με τις Βόρειες Σποράδες και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

•           Συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την πρακτική υλοποίηση (με εργαστήρια και σχετικές ενέργειες εφαρμογής) υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων αειφόρου κατεύθυνσης, νέων μέχρι 30 ετών των δυο πληγέντων Δήμων της Β. Εύβοιας, με στόχο την παραμονή τους στη περιοχή, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων και κλάδων.

•           Ίδρυση Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής (ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήρια, καταλύματα κ.α.) μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση της πρότασής για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της περιφέρειας στις νέες συνθήκες (αειφόρος τουρισμός,  ψηφιακή τεχνολογία) με την ίδρυση Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης από τα  Επιμελητήρια και τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.