MY KTEO

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της μετεγκατάστασης των Φυλακών Χαλκίδας



Η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων. Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα και όπως είπε είναι αναμφίβολο και δεν χωρεί καμία περαιτέρω συζήτηση το αναγκαίο της απομάκρυνσης των Φυλακών Χαλκίδας από το σημείο που βρίσκονται σήμερα. 


«Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων και μέσα στον αστικό ιστό. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τα Δημοτικά Συμβούλια των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει στον σχεδιασμό του την κατασκευή νέων Φυλακών στη Χαλκίδα, αποκλειστικά και μόνο για οικονομικά εγκλήματα και μάλιστα υπάρχει και πρόταση κατατεθειμένη για τη σχετική τροποποίηση του σωφρονιστικού κώδικα και τη δημιουργία καταστήματος στη Χαλκίδα.

Για τις ανάγκες αυτές απαιτείται έκταση περίπου 80 στρεμμάτων και ως καταλληλότερη κρίνεται πλέον από το Υπουργείο η έκταση στην οποία βρίσκεται το παλαιό πεδίο βολής Χαλκίδας. Την ενημέρωση αυτή είχα από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία Νικολάου και τον Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας κ. Σπύρο Αθανασίου.

Απαιτούνται περίπου 12.000 τ.μ. κτισμάτων, για τα οποία η πρόβλεψη είναι αρχικά να γίνουν μονώροφα και θα αξιοποιηθεί και ο περιβάλλον χώρος με τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, γηπέδων κλπ. Τη μελέτη την εκπονεί η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) και το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Ταμείο Ανάκαμψης). Επειδή πρόκειται για χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αυτό το οποίο προέχει και το οποίο θα καταδείξει ακριβώς τον τρόπο και το ακριβές σημείο που θα ξεκινήσουν οι κατασκευές, όπως επίσης και αν εν τέλει μπορεί, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και του τρόπου ανάδειξής τους, να κατασκευαστεί εκεί το νέο κτίριο ή όχι, είναι η άμεση επέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ο σχετικός έλεγχος της έκτασης. Για το λόγο αυτό, έχει προηγηθεί και ολοκληρωθεί έλεγχος ασφάλειας του χώρου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια, όπως έχω ενημερωθεί, θα αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού μας, θα πραγματοποιήσει ανασκαφές και θα αποφανθεί ανάλογα με τα ευρήματα. Αυτό θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου 2 μηνών.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι για τις νέες Φυλακές Χαλκίδας προβλέπονται επιπλέον 380 νέες θέσεις εργασίες, στις οποίες το Υπουργείο έχει την κατεύθυνση να δοθούν, έχοντας ως ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης την εντοπιότητα.

Το πιο σημαντικό, όπως εκφράστηκε δια στόματος και της Γενικής Γραμματέως και του Διευθυντή του Καταστήματος, είναι ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται σήμερα οι Φυλακές, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Χαλκιδέων για την αξιοποίησή του.

Όπως είχα δεσμευτεί, το θέμα έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του για το σημαντικό αυτό θέμα. Γι’ αυτό μάλιστα και με δική μου πρωτοβουλία ζήτησα να μεταβούμε επιτόπου, όπως κι έγινε, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για να έχουμε ακριβή εικόνα του χώρου και ενημέρωση από τον Διευθυντή των Φυλακών.

Επεσήμανα επίσης και στη Γενική Γραμματέα και στον Διευθυντή την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., προκειμένου να μελετηθούν και να προβλεφθεί η χρηματοδότηση για τα συνοδά έργα, δηλαδή τον δρόμο, την ύδρευση και τις αποχετεύσεις λυμάτων και ομβρίων, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου αυτού.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που, αφενός θα λύσει το πρόβλημα της ύπαρξης Καταστήματος Κράτησης μέσα στην πόλη και αφετέρου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και οικονομική κίνηση στις επιχειρήσεις της πόλης μας και σε πολλά επαγγέλματα, κυρίως νομικά. Ο δε χαρακτηρισμός τους ως Φυλακές οικονομικών εγκλημάτων, αντιλαμβάνεστε ότι συμβάλλει στην ενίσχυση των συνθηκών ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Καταρχάς λοιπόν, καλοδεχόμαστε και συμφωνούμε στην κατασκευή των νέων Φυλακών Χαλκίδας. Ο χώρος, στον οποίο προτείνονται να γίνουν, έχει οφέλη. Αρχικά ξεκινάμε από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τους πολεοδομικούς όρους, οι οποίοι δεν δημιουργούν κανένα εμπόδιο στην ανέγερσή τους και βέβαια είναι ένας χώρος που δεν ανήκει σε περιοχή, που προβλέπεται περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη. Βρίσκεται ουσιαστικά στην είσοδο της πόλης, κοντά στις κεντρικές επαρχιακές οδούς και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί προβλήματα στον ήδη βεβαρημένο, από πλευράς κυκλοφοριακών οχημάτων, αστικό ιστό.

Αυτό που μας προβληματίζει κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι η αρχαιολογική αξίας της περιοχής και γι’ αυτό το λόγο τα ευρήματα που θα προκύψουν από τις ανασκαφές,  πρέπει να εκτιμηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να προστατευθούν, και μακάρι το έργο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για την ανάδειξη και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο γι’ αυτό, αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι αυτή που θα αποφανθεί για το αν το έργο πρέπει να γίνει ή όχι. Κι εμείς θα στηρίξουμε τη θέση της.»



Παγώνης: Είναι ένα πυροτέχνημα το οποίο έχει αφεθεί να συζητιέται για τα επόμενα δύο χρόνια

Κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση των Φυλακών και ο χώρος στον οποίο τώρα βρίσκονται να γίνει χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής είπε στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Παγώνης. «Το 2014 -2015 γνωρίζετε ότι ψηφίστηκε μία διάταξη που έλεγε ότι σε δασική έκταση μπορούν να ανεγερθούν Φυλακές ή Νοσοκομεία, γιατί υπήρχε η σκέψη, η οποία επανήλθε πριν από δύο χρόνια να γίνουν οι Φυλακές στο Πέι Δοκού. Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν δύο χρόνια, συμφωνήσαμε με την επιφύλαξη μήπως είναι πυροτέχνημα. Πέρασε η ευβοιώτισσα Γενική Γραμματέας από τη Χαλκίδα, φώναξε κάποιους δημοσιογράφους η Γενική Γραμματέας Σοφία Νικολάου έκανε δηλώσεις ότι θα γίνουν οι Φυλακές. Ήρθε πάλι το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το συζητήσαμε, πήραμε μία ελπίδα, αλλά φευ, δύο χρόνια μετά χωρίς να συζητηθεί τίποτα η ίδια Γενική Γραμματέας ήρθε πάλι στη Χαλκίδα και ανακοίνωσε ότι άλλαξε ο χώρος δεν θα γίνουν οι Φυλακές στο Πέι Δοκού αλλά στο Πεδίο βολής.

Ενημερωθήκαμε από τη Δήμαρχο, πολύ σωστά και ευχαριστούμε γι΄αυτό, να επισκεφθούμε την περιοχή και αν κατάλαβα καλά και η ίδια αγνοούσε το ακριβές σημείο και εκεί ήταν ο Διευθυντής των Φυλακών ο οποίος μας ενημέρωσε, μας είπε μεγαλεπήβολα σχέδια και σαν υπάλληλος βέβαια και ο ίδιος θέλει να μεταφερθούν οι Φυλακές, αφού οι συνθήκες είναι άθλιες. Μας είπε ότι εκεί θα γίνουν οι Φυλακές στο Πεδίο Βολής, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, εκτός από τη βεβαίωση του Στρατού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πολεμικό υλικό, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Άκουσα ότι γίνονται μελέτες χωρίς να ξέρουμε αν τελικά οι Φυλακές θα γίνουν σε αυτόν τον χώρο. Ο Διευθυντής των Φυλακών είπε ότι εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις τελικά θα γίνουν σε άλλο χώρο. Αυτό δεν είναι καμιά ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα γίνουν στο ορατό μέλλον Φυλακές.

Και ποια είναι τα προβλήματα που έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Εκτός του ότι δεν έχει αποφανθεί κανείς για την καταλληλότητα του χώρου που είναι και εκτός σχεδίου, δεν έχει προσβάσεις από πουθενά. Από πού θα είναι η πρόσβαση στις Φυλακές; 

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει με μία απόφασή του ομόφωνη, να καλέσει την κα Νικολάου να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί δημόσια να μας πει τα σχέδιά της και όχι, με όλη την εκτίμηση που έχουμε στο Διευθυντή των Φυλακών, ο οποίος είναι υπάλληλος και δεν μπορεί να πάρει δεσμεύσεις, εντολές διαβίβασε προφανώς, να έρθει η κα Νικολάου και να μας εξηγήσει τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει, πως θα εξελιχθούν τα συνοδά έργα, από πού θα υπάρχουν αυτές οι προσβάσεις, που βρίσκεται αυτό το σχέδιο των Φυλακών, και να υπάρχει μία δέσμευση. 

Να μετέχει το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Εμποροβιομηχανικός σύλλογος. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να εξελιχθεί το θέμα για να δούμε πραγματικά αν υπάρχει η διάθεση, το κόστος και τα χρήματα, μας είπανε ότι θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και δεν ξέρω ποια κεφάλαια είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο. Ακόμα είμαστε σε ένα πρόδρομο στάδιο, και συζητάμε για να συζητάμε και ας μην φτάσουμε στην ιστορία πως θα παραχωρηθεί αυτή η έκταση στο Δήμο Χαλκιδέων και αυτό θα το δούμε όταν φύγουν οι Φυλακές. Ας δούμε καλύτερα τι θα γίνει το παλιό Νοσοκομείο. Είναι αναγκαίο η γενική γραμματέας να έρθει και να δεσμευτεί και να μας αναλύσει τι μέλλει γενέσθαι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πότε θα ξεκινήσει η μεταφορά των Φυλακών.  

 


Καθαροσπόρης για Νικολάου: Το να πουλάμε εκδούλευση και να κοροϊδεύουμε τον κόσμο της Χαλκίδας είναι επιτρεπτό;

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Βασίλη Καθαροσπόρη ο οποίος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Χαλκιδέων που κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για να επισκεφθούν το χώρο, που υποτίθεται, όπως είπε, θα μεταφερθούν οι Φυλακές.

«Για να αποφορτίσω την ατμόσφαιρα μη σας πιάνει καμιά πρεμούρα ότι θα γίνουν οι νέες Φυλακές. Όταν όλο αυτό το εγχείρημα και η προσπάθεια χρόνων στη Χαλκίδα να μετεγκατασταθούν οι Φυλακές από το κέντρο της πόλης, πάει πάει και ποτέ δεν βρίσκουμε στόχο, σας λέω ότι θα ήταν πάρα πολύ σοβαρό αν είχε αλλάξει επίπεδο. 

Πότε προχώρησε η πατρίδα τόσο πολύ μπροστά που έχουν τόσο μεγάλη αρμοδιότητα μία Γραμματέας; Αν δεν ήταν υποψήφια βουλευτής η κα Νικολάου σε ένα συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα ήταν γραμματέας σήμερα; Το να πουλάμε εκδούλευση και να κοροϊδεύουμε τον κόσμο της Χαλκίδας είναι επιτρεπτό; 

Επιτρεπτό δεν είναι από μας να μεταφέρουμε την επιθυμία και την φιλοδοξία κάποιων ανθρώπων προκειμένου να προβάλλονται μέσα στην πόλη και στον νομό. Απομάκρυνση των Φυλακών είναι να πάνε 5, 10, 15 χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα. Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα εδώ 45 άνθρωποι, μια πόλη αγωνιά τι θα συζητήσουμε αν θα μεταφερθούνε. Τίποτα δεν θα γίνει. Απλά το συζητάμε για να το συζητάμε. 

Ξεχάσατε πόσες φορές ήρθε ο Χρυσοχοίδης και άλλοι υπουργοί και κάνανε βόλτα στον περιφερειακό της Χαλκίδας; Κουστωδίες, αυτοκίνητα, τανκς αεροπλάνα για να το ανακοινώσουνε. Φρούδες ελπίδες. Αυτό που πρέπει να τους μηνύσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την μετεγακτάσταση των Φυλακών σε απομακρυσμένο χώρο …1,5 χιλιομέτρου. Έλεος. 

Όταν έγιναν αυτές οι Φυλακές, δεν υπήρχε ψυχή στην περιοχή. Άρα σωστά είχαν γίνει οι Φυλακές τότε εκεί. Τώρα λέμε ένα βήμα μακρύτερα δηλαδή ένα πήδημα. Αν αυτό επιθυμείτε θα βρούνε το πρόβλημα τα παιδιά μας μετά από 15-20 χρόνια. Αυτού του είδους η μετεγκατάσταση των Φυλακών εμένα με βρίσκει αντίθετο» 

 


Τσιβίκα: Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να φύγουν οι Φυλακές από το σημείο που βρίσκονται τώρα

Η Γρανέττα Τσιβίκα πήρε στη συνέχεια το λόγο και όπως είπε δεν είχε συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος, αφού δεν μπόρεσε να είναι παρούσα στην επίσκεψη στο Πεδίο Βολής που πραγματοποίησε η Δήμαρχο με τους επικεφαλής των παρατάξεων. «Δεν είναι σίγουρο και σχεδιασμένο κάτι. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να φύγουν οι Φυλακές από το σημείο που βρίσκονται τώρα».



Καλαθέρης: Σας ικετεύω το συμβούλιο να αποφασίσει να μην γίνουν οι Φυλακές στο συγκεκριμένο σημείο

Ο Τάσος Καλαθέρης συμφώνησε τόσο με τον κ. Παγώνη όσο και με τον κ. Καθαροσπόρη: «Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από τη Δήμαρχο να επισκεφθούμε το χώρο. Περάσαμε μέσα από το χώρο του νέου Νοσοκομείου, φτάσαμε στην περίφραξη όπου υπήρχε πόρτα της οποία τα κλειδιά τα είχε ένας υπαξιωματικός της Σχολής Πεζικού. Ξεκλείδωσε την περίφραξη του Νοσοκομείου και μπήκαμε στο χώρο που υποτίθεται θα γίνουν οι νέες Φυλακές. Και εκεί η Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή των Φυλακών για τις Φυλακές που πρόκειται να γίνουν και μας αφηγήθηκε αφήγημα γεγονότων τετελεσμένων. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τον περιφερειακό που θα γίνει, αν γίνει και μέχρι να γίνει η επικοινωνία των νέων Φυλακών θα γίνεται μέσα από το Νοσοκομείο.  Η καραμέλα ότι θα απασχοληθούν εργαζόμενοι, 400 θέσεις εργασίας, το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙ και ποιος ιδιώτης είναι μουρλός να έχει επιχείρηση και να έρθει να προσλάβει χαλκιδέους 400 άτομα.

Η αξία ενός οικοπέδου για την ανέγερση νέων φυλακών που πρέπει να φύγουν τουλάχιστον 4 χιλιόμετρα μακριά και μας απειλούν κιόλας καθίστε καλά γιατί θα τις πάρουμε τις Φυλακές και θα τις πάμε στην Κόρινθο, αυτό είναι εκβιασμός. Εκβιασμός όχι ευρωπαϊκής χώρας, αλλά οθωμανικού. Πρέπει να αναζητήσουμε ένα οικόπεδο το οποίο θα στοιχίσει το πολύ 200.000 ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι φορείς, Τεχνικό Επιμελητήριο κ.λ.π. να βρεθεί ένας χώρος να αγοραστεί. Τι είναι 200.000 ευρώ σε ένα έργο που λένε ότι στοιχίσει 30 εκατομμύρια. Όχι στο τσάμπα. Δίνει ο Μητροπολίτης τσάμπα, δίνει ο Δήμος Χαλκιδέων. Το τσάμπα το είδαμε με το πεδίο βολής, καταστρέψαμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχαϊκής Χαλκίδας. Και καθυστέρησε το Νοσοκομείο γιατί ψάχναμε να βρούμε τρόπο πως θα κάνουμε τις συνδέσεις. Ποιος συζήτησε ότι για να γίνουν οι Φυλακές στο Πεδίο βολής πρέπει να γίνει επέκταση του ΓΠΣ και μετά έγκριση τοπικού ρυμοτομικού. Τι θα γίνει με τις αρχαιότητες που θα βρεθούν οπωσδήποτε. Και ερχόμαστε εδώ και κουβεντιάζουμε τη μετακίνηση των Φυλακών.

Είμαι αντίθετος με την μετεγκατάσταση των Φυλακών στο συγκεκριμένο σημείο και σας ικετεύω το συμβούλιο να αποφασίσει να μην γίνουν στο συγκεκριμένο σημείο».



Μιτζιφίρη: Πρέπει να φύγουν οι Φυλακές από το κέντρο της Χαλκίδας

Η Ελένη Μιτζιφίρη τόνισε στη τοποθέτησή της πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν με το χώρο και το θέμα πρέπει να μπει σε νέα βάση. «Όλοι συμφωνούν πως οι Φυλακές πρέπει να φύγουν χθες, και το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, πρέπει να απομακρυνθούν οι Φυλακές και όσοι εμπλέκονται να έρθουν ανοιχτά να μιλήσουν. Εάν και εφόσον καταλήξουμε στο χώρο να δούμε και ο Δήμος τι θα προσφέρει σε αυτό και τα οφέλη, δηλαδή οι εργαζόμενοι να είναι χαλκιδέοι»