MY KTEO

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Σοβαρά προβλήματα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας – Χωρίς ΜΕΘ και με ράντζα στους διαδρόμους


Το χθεσινό ξέσπασμα της πρόεδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, όπου περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικράτησε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς λέγοντας ότι «είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία», άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση για την επάρκεια του ΕΣΥ σε μια στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιμένει ότι ελέγχει την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο Αττικό γέμισε με 82 ράντζα, στην Λάρισα γέμισαν οι ΜΕΘ και ξεκίνησαν οι διακομιδές στην Αθήνα, ενώ στο Βόλο κόλλησαν ασθενείς στην πτέρυγα που ήταν αποκλειστικά για τα παθολογικά περιστατικά και όχι για τον κορωνοϊό.

Με δεδομένο μάλιστα ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ματίνα Παγώνη ότι κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και καθώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εδώ και δεκαπέντε ημέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ΕΣΥ, όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας προέβλεψε ότι «λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μιλάμε για μια αύξηση γύρω στους 100 νεκρούς την ημέρα γιατί είναι η φόρτιση πια και του ΕΣΥ λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα που θα δώσει και αύξηση στους διασωληνωμένους και αντίστοιχα ένα ποσοστό δυστυχώς που θα καταλήξουν. Έχουμε ακόμα μια με δύο εβδομάδες να το προλάβουμε.»

Μοναδική ελπίδα σε όλη αυτή την κατάσταση αποτελεί το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, δηλαδή μια αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ στην σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί με τους εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- να συζητά την αύξηση των μέτρων στα σουπερ μάρκετ ενώ αναφερθείς στην Ελληνική Αστυνομία, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι υψηλό – κινείται κοντά στο 30% – ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση η υποχρεωτικότητα θα δημιουργούσε και πρόσθετα προβλήματα.


topontiki.gr