MY KTEO

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

«Αυγάτεψαν» πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι – Πώς επέδρασαν οι ανάγκες της πανδημίας


Δεκαοχτώ  χιλιάδες περίπου συμβασιούχοι ή αιρετοί υπάλληλοι προσλήφθηκαν από το 2018 έως και σήμερα επισημαίνει η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Αυτό που είναι το σημαντικό είναι πως ανάμεσα σε αυτούς τους 18.000 δεν προσμετρούνται και οι έκτακτοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως αναφέρεται στην έκθεση, η μισθολογική δαπάνη  που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων  έχει αυξηθεί κατά 6%.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά καθώς από το 2018 όταν και έληξε το τρίτο μνημόνιο ξανάνοιξε ο «ασκός του  φουσκωμένου Δημοσίου». Το μέγεθος της δημόσιας διοίκησης που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό έχει σημειώσει  αύξηση 2,6% από το 2018, η οποία οφείλεται κυρίως στο αύξηση του έκτακτου προσωπικού.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το επίπεδο του μόνιμου προσωπικού παρέμεινε σχεδόν σταθερό, ενώ στους συμβασιούχους  και  τους αιρετούς υπάρχει μια αύξηση της τάξεως 25%. Συγκεκριμένα, οι μη μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου αριθμούνταν σε 64.9110, ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο αριθμούνταν στους 80.843.

Περίπου 2.000 περισσότεροι είναι και οι αιρετοί υπάλληλοι παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 24,1% σε σχέση με το 2018.

Από την άλλη, οριακή μείωση 0,1% υπήρξε στους μόνιμους υπαλλήλους καθώς από το 2018 υπήρξαν περισσότερες συνταξιοδοτήσεις από τις νέες μόνιμες προσλήψεις. 

Ανώτατο πλαφόν στο έκτακτο προσωπικό
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, το υπουργικό συμβούλιο  έχει εγκρίνει το ανώτατο όριο για το έκτακτο προσωπικό που θα προσληφθεί το 2022. 

Το ανώτατο όριο για το 2022 ορίζεται σε 25.344, το οποίο είναι 10% χαμηλότερα από τις προσωρινές  θέσεις για το 2020. Στους εργαζόμενους αυτούς βέβαια δεν υπολογίζεται το  έκτακτο προσωπικό που μπορεί να προκύψει  λόγω έκτακτων περιστάσεων, όπως  πανδημίας ή φυσικών καταστροφών

Όπως επίσης επισημαίνεται στην έκθεση, λόγω των  απρόβλεπτων εξελίξεων δεν κατέστη δυνατή η αναμενόμενη μείωση των έκτακτων εκπαιδευτικών  και η μετατροπή τους σε μόνιμους. 

Επιπλέον,  όπως αναφέρεται οι ελληνικές  αρχές ενημέρωσαν ότι υπάρχει μια εξαιρετική ανάγκη για 3.000 νέους έκτακτους εκπαιδευτικούς για το φετινό σχολικό έτος. Αυτό οφείλεται σε απροσδόκητα υψηλές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και αυξημένη ζήτηση για ειδική στήριξη στους μαθητές σε συνδυασμό με ειδικές ανάγκες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Οι αρχές βέβαια  δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν  την ανάγκη των μόνιμων και έκτακτων εκπαιδευτικών  μεσομακροπρόθεσμα, ενώ η έκτακτη αύξηση των προσωρινών εκπαιδευτικών θα αντισταθμισθεί με το επόμενο σχολικό έτος (2022-2023) με αντίστοιχη μείωση.

Μισθολογικές αποκλίσεις 
Άλλο ένα σημείο στο οποίο στέκονται οι θεσμοί είναι οι μισθολογικές αποκλίσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο. Μάλιστα όπως επισημαίνεται η κυβέρνηση ετοιμάζει  μια λίστα που προσδιορίζει όλες τις αποκλίσεις από το ενοποιημένο μισθολογικό πλέγμα για την περίοδο από το 2016 έως σήμερα , η οποία θα έχει  ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021 ενώ οι σχετικές  νομοθετικές διατάξεις θα έχουν εγκριθεί έως τον Απρίλιο2022. Τέλος αλλαγές θα υπάρξουν και για τα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς όπως αναφέρετε έχει συσταθεί  διυπουργική επιτροπή  η οποία εκπονεί μελέτη για τον εξορθολογισμό της επικίνδυνης και επίπονης εργασίας η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. 

 
Πηγή: Money Review