MY KTEO

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη Γιώργου Μαρίνου στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας



Τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ηρωική προσπάθεια των εργαζόμενων να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες και αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας διαπίστωσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Ευβοίας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

   Συγκεκριμένα ο Γιώργος Μαρίνος είχε αρχικά συνάντηση με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, τα οποία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Χαλκίδας και παράλληλα εξέφρασαν την εκτίμηση τους για την στήριξη που δέχονται από το ΚΚΕ, τόσο μέσα από την ανάδειξη των προβλημάτων στη Βουλή όσο και από τη συμπαράσταση στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου.

  Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χαλκίδας από την έλλειψη προσωπικού αναφέρθηκε η πρόεδρος του Σωματείου, Ιωάννα Ιωάννου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η κατάσταση γίνεται συνεχώς και χειρότερη". Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην λειτουργία της ΜΕΘ, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό, επισημαίνοντας ότι μόλις 24 νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για 12 κλίνες, κάτι που αντιστοιχεί σε 1 νοσηλευτή για 3 με 4 ασθενείς ανά βάρδια, όταν ο διεθνής κανονισμός ασφαλούς λειτουργίας προβλέπει για τις ΜΕΘ έναν νοσηλευτή για κάθε έναν ασθενή. Προσδιόρισε παράλληλα ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες κλινικές, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία τόσο για την αύξηση των κρουσμάτων και την επιπλέον πίεση που θα ασκηθεί στο νοσοκομείο και το προσωπικό, όσο και για τη λήξη των συμβάσεων μέρους του επικουρικού προσωπικού στο τέλος του χρόνου. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ελλείψεις αφορούν και το παραϊατρικό προσωπικό, τους τραπεζοκόμους, τους εργαζόμενους στα μαγειρεία και τα πλυντήρια, ενώ επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει πρόβλημα και με την επάρκεια των απαραίτητων προμηθειών για την σίτιση των ασθενών και του προσωπικού που εφημερεύει.

   Στην αυτοθυσία των εργαζόμενων να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και συνολικότερα στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η μεταφορά του νοσοκομείου Χαλκίδας στο νέο κτήριο, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Τζουβαράς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, με συνεχείς διπλοβάρδιες και δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες αδειών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, αντί να στελεχώσει το νοσοκομείο, αξιοποιεί την πανδημία για να ξηλώσει περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας και να προωθήσει την είσοδο εργολάβων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στο τέλος του έτους και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση στέρησε τη δυνατότητα νέων συμβάσεων και επιβάλλει ουσιαστικά την είσοδο εργολάβων, όπως ήδη ισχύει σε άλλα νοσοκομεία.

 

 

 

  Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε αρχικά ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου Χαλκίδας και όλων των υγειονομικών στηρίζοντας τον αγώνα τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα μέσα και έξω από την Βουλή. Προσδιόρισε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας είναι σε πορεία επιδείνωσης, όπως σε όλα τα νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας. " Το πρόβλημα είναι γενικό. Και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας εκφράζεται η τάση να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητές της εποχής και στην κάλυψη των αναγκών του λαού στην υγεία και την πρόνοια", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες της πανδημίας με πάνω από 6.000 κρούσματα καθημερινά και η ραγδαία αύξηση των θανάτων θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό.

 

 

 

 Επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία, η έλλειψη μέτρων πρόληψης σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού, δεν είναι λάθη της κυβέρνησης αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή, που βασίζεται στην λογική κόστους - οφέλους. "Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες μετρούν την υγεία του λαού ως κόστος. Για αυτούς είναι κόστος η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η στελέχωση των ΜΕΘ. Εξετάζουν κάθε κίνηση με κριτήριο αν θα έχει όφελος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν δώσουν για τις ανάγκες του λαού θα λείψουν κονδύλια για τους επιχειρηματικούς ομίλους", σημείωσε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα τα δισεκατομμύρια που δίνονται μέσα από το "ταμείο ανάκαμψης" σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την "πράσινη ανάπτυξη" και την "ψηφιακή μετάβαση".

 

 

 

  Πρόσθεσε επίσης ότι η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό δικαίωμα και επισήμανε ότι τώρα θα πρέπει να ανέβει η απαιτητικότητα του λαού και των εργαζομένων και να ασκηθεί πίεση για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση αποδοχών, ένταξη στα ΒΑΕ και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

 

--