MY KTEO

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας: Ομόφωνο όχι στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στη Δ.Ε Στυρέων


Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας Περιβάλλοντος να μην εγκρίνει λόγω σοβαρών ελλείψεων τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο: «Κατασκευή και  λειτουργιά  συγκροτήματος  πέντε  αιολικών  σταθμών  παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΥΕ) στη θέση «Τσουκκα Δεμενίτη», ισχύος 60 mw, στη θέση «Πυργάρι» ισχύος 70 mw, στη θέση «Λιούτσα» ισχύος 15mw, στη θέση «Χρουσή» ισχύος 15 mw και στη θέση «Κελιά», ισχύος 15mw στη Δ.Ε Στυρέων  του Δήμου Καρύστου και των  συνόδων  τους  έργων  στη  Δ.Ε. Στυρέων του Δήμου Καρύστου, στις Δ.Ε. Δυστίων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και στις Δ.Ε. Αμαρύνθου και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας της Π.Ε. Εύβοιας». 

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ηλίας Κυρμανίδης, ξεκαθάρισε ότι αν δεν περιέλθουν στην Περιφέρεια ουσιαστικές αρμοδιότητες κι όχι απλά γνωμοδοτικές και αν δεν ληφθούν αποφάσεις για πιο δίκαιη, αναλογική και βιώσιμη κατανομή των αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εμμείνει στην προηγούμενη απόφασή του και θα ταχθεί κατά της οποιασδήποτε νέας εγκατάσταση αιολικού πάρκου. 

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νημπόρειου Γιάννης Καπρής, ο πρόεδρος της Εταιρίας Περιβάλλοντος Κύμης Δημήτρης Σουφλέρης και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Αναστάσιος Μπαλτάς. Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του τόνισε ότι δε μπορεί να εγκριθεί η μελέτη αφού δεν είναι έγκυρη και εκπονήθηκε πριν την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού και χαιρέτησε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την στήριγμα για την Νότια Εύβοια. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση τόσο στην περιοχή της Δ.Ε. Στυρέων, όσο και στην υπόλοιπη Εύβοια, με τον κ. Μπαλτά να χαρακτηρίζει την Νότια Εύβοια ένα απέραντο εργοτάξιο αιολικών.

Με τη γραμμή της εισήγησης του Ηλία Κυρμανίδη τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση με κάποιες διαφοροποιήσεις στα σημεία, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν αρκετές για να μην οδηγήσουν σε μια ομόφωνη απόφαση. Ενώ τόσο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης ξεκαθάρισαν ότι αν δεν μπει συγκεκριμένο πλαίσιο (βλπ χωροταξικό σχέδιο) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στη Εύβοια και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.