MY KTEO

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα - Τι θα πει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στα Χριστούγεννα στο μήνυμα που θα απευθύνει την Πέμπτη στον ελληνικό λαό.

Τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό θα απευθύνει αύριο, Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως αναφέρουν πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εν όψει των Χριστουγέννων, στους εμβολιασμούς και θα δώσει και αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους και τους διασωληνωμένους. Θα ξεκαθαρίσει επίσης πως κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.

Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός θα προτρέψει τους πολίτες που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, ενώ θα αναφερθεί και στη σημασία της αναμνηστικής τρίτης δόσης.

Αναφορικά με τα Χριστούγεννα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστήσει την προσοχή των πολιτών και θα ζητήσει την τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Γενικότερα η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας -λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις των ειδικών, όσο και τη διεθνή πρακτική- αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια, αλλά και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία. Η προσοχή εστιάζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας με εκτεταμένους ελέγχους και στη συνεχή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Η κυβερνητική πολιτική για την πανδημία σε τέσσερις άξονες
  • Πρώτον η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής.
  • Δεύτερον, τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ. Δίνεται έμφαση στην τήρησή τους και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Τρίτον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Δεν υπάρχει, όμως στο τραπέζι και δεν συζητείται από την Κυβέρνηση υποχρεωτικότητα. Εκείνο που συζητείται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη- είναι αν το πιστοποιητικό Covid θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Για το θέμα ωστόσο αυτό αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα με βάση και τις σχετικές συζητήσεις στην Ε.Ε.
  • Τέταρτον, η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Ήδη υπάρχουν σήμερα στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων μας 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019. Παράλληλα, όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η Κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές.


Newsbomb.gr