Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Γαλλική φασολάδα με λουκάνικο (Cassoulet)

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Γαλλική φασολάδα με λουκάνικο (Cassoulet)


Υλικά Συνταγής:
400 γραµ. φασόλια μέτρια
2 λουκάνικα χωριάτικα (χωρίς πολλά αρωματικά)
150 γραµ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι)
250 χοιρινό κότσι (ή λαιμό ή στήθος)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
2 κρεμμύδια
2 κλωνάρια σέλερι
2 σκ. σκόρδο 2 κ.σ πελτέ (ή μια συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες)
2-3 κλωνάρια μαϊντανού
Αλατοπίπερο
Λίγα ψίχουλα ψωμιού
Για το σερβίρισμα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φρέσκο ζυμωτό ψωμί

Εκτέλεση:
Το cassoulet, είναι η γαλλική εκδοχή για φασολάδα με λουκάνικο και κρέας. Για το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα με λουκάνικο και κρέας, τα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ.

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 30΄σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια . Ο χρόνος που θα μείνουν είναι μέχρι στην ουσία να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα καρότα σε φέτες. Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ να ροδίσει ολόγυρα. Το βάζουμε στη γάστρα.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την πανσέτα και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 2-3΄. Τα βάζουμε στη γάστρα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄. Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού για 1′. Σβήνουμε με το κρασί.

Περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας. Περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά του τηγανιού.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά. Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και μεταφέρουμε το κασουλέ στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα στους 170 °C στον αέρα.

Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Ψήνουμε για 30΄. Πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά). Αφήνουμε για 3-4΄ να καψαλιστούν και να γκρατιναριστούν στο γκριλ.

Μυστικά για κασουλέ
  • Το κασουλέ μπορεί να μαγειρευτεί και στην εστία αντί φούρνου. Η νοστιμιά του στο φούρνο όμως, είναι το κάτι άλλο.
  • Η φασολάδα με λουκάνικο μπαίνει σε πήλινο κωνικό σκεύος σαν τις σιφνέικες πήλινες λεκάνες με καπάκι.
  • Από αυτό το σκεύος,το Cassole, πήρε και το όνομα της η συνταγή.
  • Ανάλογα με την περιοχή επιλέγουμε το κρέας: χοιρινο, αρνί η πουλερικά όπως πάπια ή χήνα.
  • Διαλέξτε χοιρινο λουκάνικο χωρίς αρωματικά. Καθαρό χοιρινό κρέας.
  • Στο κασουλέ μπορούμε να προσθέσουμε κόκαλα κρέατος ή πουλερικού για πιο πλούσια σάλτσα.

argiro.gr