MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Το Facebook "κόβει" το σύστημα αναγνώρισης προσώπου


Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι "κόβει" το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που "εξακριβώνει" αυτόματα τους χρήστες σε φωτογραφίες και βίντεο, επικαλούμενη την όλο και πιο έντονη ανησυχία από τα μέλη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

"Οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός σαφούς πλαισίου κανόνων που θα διέπουν τη χρήση του συστήματος", δήλωσε ο Jerome Pesenti, αντιπρόεδρος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στο Facebook. "Εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, πιστεύουμε ότι ο περιορισμός της χρήσης του συστήματος αναγνώρισης προσώπου είναι η ενδεδειγμένη εξέλιξη".

Η εταιρεία δήλωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των καθημερινά ενεργών χρηστών του Facebook έχουν επιλέξει τη ρύθμιση αναγνώρισης προσώπου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και η αλλαγή θα διαγράψει πλέον τα "πρότυπα αναγνώρισης προσώπου" για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Η αφαίρεση θα επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

Το Facebook πρόσθεσε ότι το εργαλείο αυτόματου κειμένου alt, το οποίο δημιουργεί περιγραφές εικόνων για άτομα με προβλήματα όρασης, δεν θα περιλαμβάνει πλέον τα ονόματα των ατόμων που αναγνωρίζονται στις φωτογραφίες μετά την αφαίρεση της αναγνώρισης προσώπου, αλλά κατά τα άλλα θα λειτουργεί κανονικά.

Η αφαίρεση της αναγνώρισης προσώπου από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο έρχεται καθώς η τεχνολογική βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να αναγνωρίσει ψευδώς ανθρώπους ως συμμετέχοντες σε εγκληματικές πράξεις.


capital.gr