MY KTEO

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Διαψεύδει lockdown και κλείσιμο σχολείων η κυβέρνηση


Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι μπροστά μας βρίσκονται κάποιες πολύ δύσκολες -επιδημιολογικά- εβδομάδες. Όπως επίσης και ότι τα χειρότερα, όσον αφορά την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας, ακόμα δεν τα έχουμε δει. Αυτά πιθανολογείται ότι θα έρθουν τον επόμενο μήνα, κάτι πάντως που -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επανάληψη των περσινών καταστάσεων, με γενικό λουκέτο στην κοινωνία και την οικονομία, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον το εμβόλιο και τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έντονη -ασφυκτική σε κάποιες περιοχές- πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας καθώς, πέρα των άλλων, κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 477 διασωληνωμένοι ασθενείς και 407 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Καταγγελίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία κάνουν λόγο για ασθενείς σε λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα και για επανεμφάνιση των ράντζων στα νοσοκομεία της Αττικής, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, πάντως, να διαβεβαιώνει ότι, παρά την «πολύ μεγάλη» πίεση στις κλίνες Covid, «υπάρχουν αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ».

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει ακόμα και σε επιτάξεις ιδιωτών ιατρών και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το κύμα έξαρσης του ιού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, ενώ διαψεύδει και τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες για κλείσιμο των σχολείων, αλλά και για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προστατευτούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης.

Έστω μία δόση
Η διαφορά φέτος σε σχέση με το 2020, όπως εξηγούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι το μέχρι στιγμής 64% του γενικού πληθυσμού (73,5% του ενήλικου πληθυσμού) που έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, αριθμός που υπάρχει η προσδοκία να ανέβει.

Ήδη, τις τελευταίες επτά μέρες παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης, καθώς κλείστηκαν 175.000 έναντι 60.000 ραντεβού την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 185%), λόγω των περαιτέρω περιορισμών των ανεμβολίαστων, αλλά και της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα στην τελική ευθεία βρίσκεται η ετοιμασία της νέας ενημερωτικής καμπάνιας για τους εμβολιασμούς, με την ελπίδα που διατύπωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου «ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε να βοηθήσει, ώστε να μεταπειστούν πολλοί διστακτικοί». Υπογράμμισε δε ότι, σύμφωνα με τα εθνικά δεδομένα μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, με την εφαρμογή του βασικού εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8,5 χιλιάδες θάνατοι.

Πάντως οι εκτιμήσεις των ειδικών κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Ενδεικτική η περίπτωση του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που προέβλεψε πως «οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, έχουν αυξητική πορεία και η εκτίμησή μου είναι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει περίπου στους 100 την ημέρα».

Την ανάγκη απόδοσης των νέων μέτρων υπογράμμισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Αν τα μέτρα δεν υλοποιηθούν, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει διλήμματα, με έσχατο το lockdown», εκτίμησε.


euro2day.gr