MY KTEO

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Δευτέρα με μίνι lockdown για τους ανεμβολίαστους - Οι απαγορευμένες ζώνες και οι (ελάχιστες) επιλογές για ψυχαγωγία

 


Μια νέα καθημερινότητα ξημέρωσε  από σήμερα Δευτέρα, για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, καθώς από τις έξι το πρωί τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιγράφει αναλυτικά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου.

 Σύμφωνα με τα μέτρα, λοιπόν, το μίνι «lockdown» για τους ανεμβολίαστους, καθιστά απαγορευμένες ζώνες τα εξής

 

κέντρα διασκέδασης

κλειστοί χώροι εστίασης

θέατρα

κινηματογράφοι

μουσεία

εκθέσεις

συνέδρια

γυμναστήρια

γήπεδα

Τι απέμεινε στους ανεμβολίαστους για να ψυχαγωγηθούν

Όπως είναι φυσικό, λίγες είναι πλέον επιλογές που θα έχουν από μεθαύριο, Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας όσον αφορά την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο και την αγορά, και πάντα με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος rapid ή pcr test.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά της Covid-19, μπορούν να εισέρχονται με «καθαρό» rapid ή pcr test στους εξής χώρους:

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου

στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης

στα κομμωτήρια

στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα

στα φαρμακεία

στα λούνα παρκ

στις εκκλησίες

στους οίκους ανοχής

Οι ανήλικοι της ηλικιακής ομάδας 4-17 ετών οι ίδιοι ή οι συνοδοί τους μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά «καθαρό» self test

 

Καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ορίζεται για τα καταστήματα για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00 στις εξής περιφέρειες και δήμους:

 

Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων,

στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Τα μαγαζιά θα ανοίγουν αργότερα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ειδικότερα, θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, κάθε μέρα.

 Στα καταστήματα τροφίμων τηρείται, κατά παρέκκλιση, η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.

Πραγματοποιείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές

 

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στο ΦΕΚ σημειώνεται πως οι πιστοί εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

 

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

 

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

 

 

Σημειώνεται πως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες - αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

 

Κυλιόμενο ωράριο σε Δημόσιο και Ιδιωτικ΄΄ο Τομέα

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τέτοιο τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2,5 ωρών να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

 

Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινήσει στις 07:00 μεχρι τις 09:30 και θα εφαρμόζεται σε 5 κύματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 07:00 το πρωί θα τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα.

 

Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

 

Το πρωτο κύμα στις 07:00 π.μ

Το δεύτερο κυμα στις 07:30π.μ.

Το τρίτο κύμα στις 08:00 π.μ.

Το τεταρτο κύμα στις 08:30 π.μ.

Το πέμπτο κύμα στις 09.00 π.μ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

 

Το πρώτο κύμα στις 15:00 μ.μ.

Το δεύτερο κύμα στις 15:30 μ.μ.

Το τρίτο κύμα στις 16:00 μ.μ.

Το τέταρτο τις κύμα στις 16:30 μ.μ.

Το πέμπτο κύμα στις 17.00 μ.μ.