MY KTEO

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Επίδομα θέρμανσης: «Βροχή» οι αιτήσεις στο MyΘέρμανση – Τα στοιχεία


Από τις πρώτες ώρες του ανοίγματος της εφαρμογής για το επίδομα θέρμανσης ο αριθμός των αιτήσεων ήταν πολύ μεγάλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στην πλατφόρμα είχαν υποβληθεί 115.000 αιτήσεις, γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον των νοικοκυριών να λάβουν το σχετικό επίδομα, αφού η ανησυχία για την απογείωση των τιμών καθημερινά αυξάνεται, οπότε και οι δικαιούχοι σπεύδουν να προλάβουν τις σχετικές πληρωμές.

Ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει ότι κατά μέσο όρο υποβάλλονται 112 αιτήσεις το λεπτό ή 6.740 αιτήσεις την ώρα.

Θυμίζουμε ότι οι δικαιούχοι μπορούν μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις, ώστε να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2020/2021 θα λάβουν ως προκαταβολή το ποσό που είχαν εισπράξει με την προϋπόθεση να υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 στην πλατφόρμα myθέρμανση, η οποία άνοιξε αργά χθες το βράδυ.

Τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ανάλογα με το χρόνο κατάθεσης των τιμολογίων το επίδομα θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις με την πρώτη να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, τη δεύτερη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και την τρίτη έως 29 Απριλίου 2022.

Οι νέοι δικαιούχοι που προέκυψαν είτε από την διεύρυνση των κριτηρίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, είτε λόγω της χορήγησης του επιδόματος σε νέες κατηγορίες πολιτών που χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση ή καυσόξυλα (σε περιοχές με πάνω από 2.500 κατοίκους και κάτω από 3.500 κατοίκους που πέρυσι δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των δικαιούχων), θα λάβουν την προκαταβολή έως το τέλος Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί θα κάνουν την αίτηση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Πώς υπολογίζεται το ποσό
Το νέο ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τη βάση υπολογισμού του επιδόματος που πλέον είναι στα 300 ευρώ με τις βαθμοημέρες της κάθε περιοχής που που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος. Στο τελικό ποσό προσαυξάνεται και το επίδομα για κάθε τέκνο.

Για παράδειγμα, η Αθήνα έχει συντελεστή βαθμοημέρας 0,43. Πολλαπλασιάζοντάς το επί 300 που είναι η βάση υπολογισμού το επίδομα για έναν άγαμο υπολογίζεται στα 129 ευρώ. Προσθέτοντας το 20% του επιδόματος για κάθε τέκνο ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την εφετινή επιδότηση.


topontiki.gr