MY KTEO

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Όλα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Θα χρειάζονται σχεδόν παντού rapid test


Αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι το τελευταίο διάστημα η χώρα, γεγονός που οδήγησε την επιτροπή ειδικών αλλά και την κυβέρνηση να λάβουν νέα μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον αριθμό τους να εκτοξεύεται στα 6.700 περιστατικά, την ώρα που 59 ακόμη πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό ξεπέρασε έτσι σήμερα τις 16.000, ένας θλιβερός απολογισμός των συνεπειών της πανδημίας στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ άγγιξε το 82% πανελλαδικά, με την πίεση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να είναι ακόμη πιο αυξημένη. Παρά ταύτα, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση της Pulse, το 56% των ανεμβολίαστων δεν πείθονται με τίποτα να κάνουν το εμβόλιο.

Οχυρώνεται το ΕΣΥ, λέει ο υπουργός Υγείας
«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς τούτο έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες φτάνουν τις 1.300, και βρίσκονται πάνω από 2.000 μόνιμοι γιατροί -καινούριες προσλήψεις- καθώς και πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί και συνολικά 12.000 επικουρικό προσωπικό», σημείωσε το απόγευμα στην έκτακτη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ωστόσο πως «οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν είναι πεπερασμένες δυνατότητες». Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να πεισθεί περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί. Σε αυτή τη λογική και με δεδομένο πως απορρίπτονται οριζόντια lockdown, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας
Παρότι τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευθούν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα αναρτηθεί την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες για όσα θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο, 6 Νοεμβρίου:
  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.
  • Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.
  • Δεν θα χρειάζεται διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένου για τις αναγκαίες δραστηριότητες, όπως για την προμήθεια τροφίμων (σούπερ μάρκετ), για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.
  • Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.
Εντατικοποίηση των ελέγχων προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης
«Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και για ανεμβολίαστους», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, όπου έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Ο υπουργός προανήγγειλε κυρώσεις και στους αθλητικούς συλλόγους, στα γήπεδα των οποίων δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Καμπάνια ενημέρωσης των ανεμβολίαστων
«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στις ΜΕΘ Covid της χώρας νοσηλεύονται 434 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 85,25% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 14,75% πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την καμπάνια ενημέρωσης, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες που δεν το έχουν πράξει, να εμβολιαστούν.

Πέραν των SMS στα κινητά των πολιτών, θα πραγματοποιούνται συνεχείς ενημερώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και σποτ τα οποία αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Έκκληση Πλεύρη στους εμβολιασμένους να κάνουν και την τρίτη δόση
Στο ίδιο πνεύμα, το υπουργείο Υγείας ανοίγει την Παρασκευή την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης του εμβολίου για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.


iefimerida.gr