MY KTEO

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

10 λόγοι για να αγαπάμε τα Χριστούγεννα !


 Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι η ωραιότερη γιορτή του χρόνου, ενώ για κάποιους άλλους οι μέρες που διανύουμε είναι άκρως εκνευριστικές, έως μαρτυρικές. Ο καθένας βέβαια δικαιούται να έχει την άποψή του, θέλω όμως να πιστεύω πως η πλειοψηφία πραγματικά απολαμβάνει αυτήν τη γιορτινή ατμόσφαιρα που φαίνεται να μας κατακλύζει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αγαπάμε τα Χριστούγεννα και παρακάτω θα διαβάσετε 10 (μόνο) από αυτούς.

1) Όλα γύρω μας είναι στολισμένα

 

Από τα σαλόνια των σπιτιών μας, τις βιτρίνες των καταστημάτων και τις πλατείες, έως τα προφίλ μας στο Facebook: παντού λαμπάκια, πολύχρωμα στολίδια, Άγιοι Βασίληδες από κάθε είδους υλικό και πάει λέγοντας. Βλέπεις αυτές τις ομορφιές και, ακόμα κι αν είσαι στενοχωρημένος, ξεχνάς για λίγο και τις πίκρες και τα προβλήματά σου και χαμογελάς. Σπουδαίο πράγμα!

 

2) Τα δώρα

 

Κάποιοι ανταλλάζουν δώρα τα Χριστούγεννα, κάποιοι άλλοι την Πρωτοχρονιά. Αυτό δεν έχει και τόση σημασία, το θέμα είναι πως κάποια στιγμή θα τα ανοίξουμε τα έρμα! Προσωπικά, ακόμα περισσότερο από το ίδιο το δώρο, αγαπώ τη διαδικασία του ψαξίματος, το να βρούμε δηλαδή τα ιδανικά δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και τη γλυκιά αναμονή, όσο βλέπουμε τα στολισμένα πακέτα κάτω από το δέντρο και δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε. Γιατί, για μερικά πράγματα, αξίζει να περιμένεις λίίίγο παραπάνω!

 

3) Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα

 

Αν δεν είσαι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ή έστω κάποιος απόγονός του, σίγουρα θα έχεις ήδη κατακλυστεί από το περιβόητο Christmas spirit. Είναι αυτή η ανυπομονησία που σε πιάνει εν όψει των γιορτών, των φιλικών μαζώξεων σε σπίτια, του ρεβεγιόν βεβαίως βεβαίως, της γενικότερης εορταστικής ατμόσφαιρας που επικρατεί παντού τριγύρω. Νιώθεις πιο γενναιόδωρος, πιο καλόψυχος, πιο αισιόδοξος, νιώθεις πως αγαπάς (σχεδόν) όλον τον κόσμο!

 

4) Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή χαράς

 

Σε αντίθεση με το Πάσχα, που όσο να πεις μια μελαγχολία τη βγάζει με τόσα Πάθη επί μία εβδομάδα, τα Χριστούγεννα είναι σκέτη χαρά! Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα –και ωραιότερα– στολίδια είναι τα χριστουγεννιάτικα. Τώρα βέβαια, μπορεί να αναφέρει κάποιος και την περιβόητη μελαγχολία των Χριστουγέννων. Σωστό κι αυτό. Αυτό εδώ το άρθρο, όμως, είναι βουτηγμένο στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, που λέγαμε παραπάνω. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές μιλάμε για μια χαρμόσυνη περίοδο, όπου περιμένουμε τη γέννηση του Χριστού και την έλευση του νέου χρόνου. Πράγματα χαρούμενα κι αισιόδοξα, δηλαδή!

 

5) Τα γλυκά

 

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, τζιντζερομπισκότα-ανθρωπάκια και λοιπές παραδοσιακές συνταγές των μαμάδων και των γιαγιάδων μας. Το γεγονός πως τα τρώμε μονάχα μία φορά κάθε χρόνο, στην περίοδο των γιορτών, μας κάνει να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο ώσπου να έρθει η έρμη η ώρα να πέσουμε με τα μούτρα. Κι από Γενάρη δίαιτα!

 

6) Τα κάλαντα

 

Δεν υπάρχει παιδί που να μην ανυπομονεί να έρθει η παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να βγει στη γειτονιά και να πει τα κάλαντα. Το παραδοσιακό τρίγωνο έχει εμπλουτιστεί και με άλλα, διάφορα όργανα στο πέρασμα των χρόνων (από φλογέρα μέχρι κιθάρα), όμως το χαμόγελο όταν ανοίγεις την πόρτα σου και βλέπεις τα μικρά προσωπάκια παραμένει αναλλοίωτο (εκτός αν σε ξυπνήσουν αξημέρωτα…) Επίσης, θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει και ενήλικας που να μην έχει όμορφες αναμνήσεις από τη δική του παιδική ηλικία και την εποχή που έλεγε εκείνος τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι!

 

7) Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ταινίες

 

Μόνος ή με παρέα, με συνοδεία ένα ποτήρι κρασί ή μια κούπα καυτή σοκολάτα, κουκουλωμένος στον καναπέ ή σε φιλική μάζωξη σε κάποιο σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για ταινίες και μουσική – πόσο μάλιστα, όταν είναι και η θεματική ανάλογη. Διαχρονικά, νοσταλγικά, αγαπησιάρικα τραγούδια κι εορταστικά, πολύχρωμα κλιπάκια που φτιάχνουν τη διάθεση. Ταινίες (από Disney μέχρι η σειρά «Μόνος στο σπίτι») που σε κάνουν να ταξιδέψεις, να συγκινηθείς, να αγαπήσεις, να νιώσεις ξανά παιδί και να πιστέψεις πως ναι, τελικά υπάρχει μαγεία, έστω κι αν βρίσκεται μόνο μέσα στη μικρή οθόνη!

 

8) Οι προσδοκίες για τον καινούριο χρόνο

 

Μεγαλεπήβολα σχέδια, άπειρες λίστες με πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και αποφάσεις που έχουμε πάρει για το νέο χρόνο, που έρχεται φορτσάτος. Δεν έχει και τόση σημασία αν δεν τηρήσουμε ούτε τα μισά απ’ όσα έχουμε στο μυαλό και στις λίστες μας – κι ο επόμενος χρόνος μπροστά μας είναι. Το σημαντικό είναι η ενέργεια που μας πλημμυρίζει και η αποφασιστικότητα, έστω κι αν δεν κρατάει για πάντα. Επίσης, όλοι μας νιώθουμε – ή πρέπει να νιώθουμε – τόση δα παραπάνω αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, ειδικά με την κατάσταση που βιώνουμε. Διαφορετικά, δεν μας βλέπω καθόλου καλά!

 

9) Ο χειμωνιάτικος καιρός

 

Αν είσαι λάτρης των Χριστουγέννων, υποθέτω πως είσαι και του χειμώνα επίσης. Μπορεί τα τελευταία χρόνια το κλίμα του πλανήτη να έχει έρθει τα πάνω κάτω (δυστυχώς) και να μην μας κάνει συχνά τη χάρη για λευκά Χριστούγεννα, αλλά όλοι έχουμε την παραδοσιακή εικόνα των γιορτών κάπως έτσι: χιόνι, τζάκι, ζεστός καφές ή σοκολάτα, κρύο, καιρός για δύο κτλ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα μισά χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι χιονισμένα.  Άλλωστε, το λέει και το τραγούδι: “Χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνουν…” Χειμωνιάτικος καιρός και Χριστούγεννα πάνε χεράκι χεράκι, κι ευελπιστούμε φέτος στις γιορτές να δούμε καμιά άσπρη μέρα!

 

10) Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή ΑΓΑΠΗΣ

 

Την αγάπη, τη φροντίδα και την έγνοια για τον συνάνθρωπό μας πρέπει να τη δείχνουμε 365 ημέρες το χρόνο. Ειδικά όμως την περίοδο των Χριστουγέννων, καλό είναι όλοι μας να έχουμε την αγκαλιά και την καρδιά μας ανοιχτή για όλους. Γι’ αυτούς που αγαπάμε, αλλά και για εκείνους που χρειάζονται κάποιον να τους αγαπήσει. Τα υλικά αγαθά δεν είναι το σημαντικότερο, αν και καλό είναι να βοηθάμε και μ’ αυτόν τον τρόπο όσους δεν έχουν ούτε τα βασικά. Αλλά το ίδιο πολύτιμα είναι μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα ζεστό χαμόγελο και μια καλή κουβέντα. Αυτές τις μέρες αγάπης ας δείξουμε όλοι μας τη μοναδική δύναμη αυτού του συναισθήματος, που δεν έχει όμοιά της στον κόσμο όλο!