MY KTEO

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τη συγχώνευση τμημάτων στο 10ο Δημοτικό Χαλκίδας και Διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης εκπαιδευτικών


Διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά από την έναρξη της πανδημίας, η διαχείριση της οποίας από την πλευρά της κυβέρνησης έχει κοστίσει σε μορφωτικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο στους μαθητές. Την ίδια στιγμή έχουν ψηφιστεί νόμοι (ν. Χατζηδάκη) με αρνητικές συνέπειες στο εργασιακό καθεστώς, στις συνθήκες εργασίας και στους μισθούς των εργαζόμενων γονέων.

Μετά από ενάμισι χρόνο τηλεκπαίδευσης, αφού κοστολογήθηκε ως φθηνότερη λύση, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία με υπερπληθή τμήματα μαθητών και εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς. Ενώ σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης απέναντι στην πανδημία έμειναν ανοχύρωτα, δίχως σχολικούς νοσηλευτές, επαρκή καθαριότητα και μέσα ατομικής υγιεινής, περιοδικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους δωρεάν, ουσιαστική ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για το πρόγραμμα εμβολιασμών, μαζί με την ολοκληρωμένη, ολόπλευρη παρακολούθηση των ήδη εμβολιασμένων.

Αφού δεν εξασφαλίστηκε τίποτα από τα παραπάνω, η κυβέρνηση προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μέτρο που έχει αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με ό,τι συνεπάγεται για την ανταπόκρισή τους στο, έτσι και αλλιώς, σύνθετο έργο τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Εύβοια. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας (βλέπε την 138/19-12-21 ανακοίνωσή του), «Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας με ανακοινώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έχει παρέμβει ζητώντας από το Υπουργείο και τη Δ/νση Π.Ε. Εύβοιας την κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Νομού. Παρόλα αυτά αρκετά κενά παραμένουν ακάλυπτα και αντιμετωπίζονται από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες με συμπτύξεις σε μια περίοδο που αυτό εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους, διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Μάλιστα καταγγέλλει ότι «στο 10ο Δ.Σ. Χαλκίδας δεν έχουν αναπληρωθεί κενά εκπαιδευτικών που δημιουργήθηκαν από δικαιολογημένες άδειες και αντί αυτού εγκαλούνται σε Ε.Δ.Ε. συνάδελφοι που αρκετό καιρό τώρα προσπαθούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που προέκυψε». Πρόκειται δηλαδή για κατάφωρη προσπάθεια τρομοκράτησης εκπαιδευτικών. Ενώ η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία και στους γονείς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός,  τι μέτρα θα πάρει το ώστε:

-       Να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στο 10οΔημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

-       Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδα, με μόνιμους εκπαιδευτικούς

-       Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία ΕΔΕ στους εκπαιδευτικούς του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Δελής Γιάννης