MY KTEO

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ο εφιάλτης του κορονοϊού με αριθμούς: Κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί μένει ορφανό


Αμέτρητες είναι οι οικογενειακές τραγωδίες με χιλιάδες παιδιά που έμειναν ορφανά καθώς έχασαν (τουλάχιστον) έναν από τους δύο γονείς τους από κορονοϊό.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει ένα εφιαλτικό σκηνικό σε όλο τον πλανήτη. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά, αφού έχασαν έναν από τους δύο γονείς τους από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Star, κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του από τον φονικό ιό.

Τους τελευταίους 14 μήνες, 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τον έναν από τους δύο γονείς τους, ή έναν παππού ή κάποιον άλλο συγγενή που τα φρόντιζε. Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Η αναγωγή για τα ελληνικά δεδομένα δείχνει ένα στα 5.000 παιδιά να μένουν ορφανά τουλάχιστον από τον ένα γονιό τους εξαιτίας του κορονοϊου τον τελευταίο χρόνο.

ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος που εγείρει η ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει «πολύ υψηλός».

«Ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», τονίζει ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του.

«Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών», προσθέτει ο Οργανισμός, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

«Η ταχεία αύξηση πιθανόν οφείλεται στον συνδυασμό της απώλειας της ανοσίας και της εγγενούς αύξησης της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον», εξηγεί.