MY KTEO

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Κοντά στα 20.000 τα κρούσματα σήμερα – Πιθανή εφαρμογή των νέων μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά


Τις 20.000 αναμένεται να αγγίξουν σήμερα τα κρούσματα που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, αριθμός που θα είναι ο μεγαλύτερος μέσα σε 24 ώρες από την αρχή της πανδημίας.

Η ραγδαία επικράτηση της μετάλλαξη «Όμικρον» και η επιβεβαίωση των ειδικών για τεράστια εκτόξευση των κρουσμάτων αναμένεται να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει την εφαρμογή των νέων μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά.

«Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Επικρατεί η Όμικρον γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον αγγίζει ήδη το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στην Αττική. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα. 

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα, με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα γενικευμένο lockdown, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούμε να έχουμε έλεγχο της πίεσης στο σύστημα. 

«Αν δούμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν θα υπάρχει και μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, αποκλείοντας όμως γενικευμένες καταστάσεις όπως είχαμε στο παρελθόν», εξήγησε.


Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τις από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης των μέτρων, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1. Στην εστίαση και την ψυχαγωγία:
-Το ωράριο λειτουργίας θα σταματά στις 12 τα μεσάνυχτα.
-Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες.
-Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα.
-Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις.
-Αν διαπιστωθεί παραβίαση των μέτρων, θα σταματήσει η μουσική.

2. Μάσκες:
-Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης.
Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

3. Εργασιακοί χώροι (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας):
-Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50%
-Κυλιόμενο ωράριο.

4. Γήπεδα:
-Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα.
-Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

5. Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων:
-Η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών.

6. Νοσηλευτικά ιδρύματα:
-Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες
-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.



topontiki.gr