MY KTEO

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Η ΟΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2021


Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την 18η Δεκέμβρη –Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών- απευθύνεται σε εσένα γυναίκα μετανάστρια :
Σε εσένα που  η ανεργία και η φτώχεια σε ανάγκασε να αφήσεις την πατρίδα σου και να ξενιτευτείς και βρίσκεσαι αντιμέτωπη με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με τις χειρότερες αμοιβές, χωρίς δικαιώματα.

Σε εσένα  που ο πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ανάγκασαν να αναζητήσεις ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια και τα παιδιά σου και βρέθηκες εγκλωβισμένη και αβοήθητη, χωρίς σπίτι, Υγεία και Εκπαίδευση για τα παιδιά σου, στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας διαχρονικά. 
Σε εσένα την αφανή ηρωΐδα που φροντίζεις τα μικρά παιδιά μας, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τα ΑμΕΑ, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και νομιμοποιητικά έγγραφα ζώντας σε καθεστώς παρανομίας. 

Σε εσένα την Ελληνίδα που έφυγες από την Ελλάδα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής σε άλλες χώρες και έρχεσαι κι εκεί αντιμέτωπη με το ίδιο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια, που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας και τη μητρότητα ως «κόστος» για το κράτος και ως “ευκαιρία” για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Βρισκόμαστε στο πλευρό σας και σας καλούμε να παλέψουμε μαζί για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα Ελληνίδες και μετανάστριες : 
  • για σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς
  • για κοινωνική προστασία της μητρότητας με κρατική ευθύνη και στήριξη  
  • για  δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια για όλες και όλους 
  • για τα δικαιώματα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και στην μόρφωση 

Όλες εμάς, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκεία, μας ενώνουν οι ανάγκες και το δίκιο μας για όλα όσα η επιστήμη μπορεί να μας προσφέρει σήμερα τον 21ο αιώνα και είναι αναγκαία για την υγεία και τη ζωή μας και μας στερούν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας. 

Μαζί μπορούμε να  απομονώνουμε τις ρατσιστικές κραυγές που χύνουν το δηλητήριό τους για να χάσουμε από τα μάτια μας τον πραγματικό κοινό μας αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που στηρίζουν τα συμφέροντά τους, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.  Να απλώσουμε το χέρι η μία στην άλλη, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό μας αγώνα για ζωή με δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, ανεργία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
                 
Η δική μας δύναμη βρίσκεται στην κοινή διεκδικητική μας δράση
 
Διεκδικούμε :
Σταθερή δουλειά για όλες και όλους τους μετανάστες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. 
Εξασφάλιση σε όλες και όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες αριθμού ασφάλισης και της απρόσκοπτης, με ευθύνη του κράτους, δωρεάν εξασφάλισης και κάλυψής τους σε εξετάσεις, φάρμακα, αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή περίθαλψη. Ειδική μέριμνα για τις μετανάστριες και πρόσφυγες για εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους δωρεάν προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Απαραίτητη παρουσία γυναικών ιατρών/ γυναικολόγων για τις αναγκαίες εξετάσεις σε όσες πρόσφυγες και μετανάστριες το έχουν ανάγκη. 
Μέτρα για την προστασία μεταναστών, μεταναστριών και προσφύγων από τον κορωνοϊό, επιτάχυνση των εμβολιασμών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. 
Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με διερμηνείς όλων των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας με ευθύνη του κράτους.
Να μη μείνει κανένα προσφυγόπουλο  εκτός προσχολικής αγωγής εξασφαλισμένη δωρεάν από το κράτος και εκτός σχολείου και να τους δοθεί η αναγκαία στήριξη από κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη εργασία.

Επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τους μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους, με ενημέρωσή τους από ειδικά κλιμάκια στη μητρική τους γλώσσα και στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με διερμηνείς και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους.
Υπογραφή άμεσα διακρατικών συμφωνιών για τη δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσης τους.
Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής για τους εργάτες γης και τακτικός έλεγχος τους από υγειονομική επιτροπή.
Άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και αποκλεισμούς ανέργων. Διαμόρφωση κρατικού δικτύου νομικής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεσή τους από ένσημα.
Νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν υπό καθεστώς παρανομίας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας στην οποία βρίσκεται το 40% των μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές - οικιακές εργασίες.
Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, για όσους το επιθυμούν, χωρίς ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και υψηλά παράβολα, να αποσυρθεί η Τράπεζα Θεμάτων και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση. Να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες.
Στελέχωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστες, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.